Friday, 28 December 2012

Muhammad dah nak sekolah

Asalamualaikum W.B.T.
Alhamdulillah, minggu ni dapat selesaikan urusan pendaftaran sekolah untuk anakanda Muhammad Farhi. Kami hantar dia ke Sekolah Sri Pintar untuk pra 4 tahun. Sekolah ni tempat saya mengajar. Sekolah ni ada sekolah menengah, sekolah rendah dan tadika (pra). Saya mengajar murid sekolah rendah dan sedar tak sedar, dah 6 tahun saya berkhidmat di situ. Alhamdulillah, syukur atas nikmatnya.

Sebelum buat keputusan untuk hantar anak saya ke situ, saya berminat juga nak hantarkan anak saya ke beberapa tadika lain. Bayaran permulaannya pun lebih kurang. Cuma, kami di Sri Pintar ada kelebihan dari segi pengurangan bayaran yuran bulanan sehingga 75 %...banyak tu..hehe. Selain tu juga, saya lebih yakin dan percaya pada guru-guru Sri Pintar dan tekad untuk menghantar anak saya ke sana. Alhamdulillah, syukur tak terhingga.

Harapan saya, moga anakanda tersayang, Muhammad Farhi, hidupnya sentiasa diberkati Allah, diberikan kesihatan dan kebahgiaan yang sempurna serta menjadi anak soleh yang hebat & cemerlang dunia & akhirat..Ameen Ya Robb. Anak saya ni memang sangat aktif. Seminit tak duduk diam. Mulut pun boleh tahan becoknya...volume pun kuat. Kalau bercakap tu, memang susah nak berhenti...siap ada gaya dan aksi lagi. Risau juga dibuatnya. Bila difikir2kan hal ni, memang tak lena tidur. Macamana lah anakanda ni nanti di sekolah ? Harap2 tak menyusahkan guru2nya. Maklumlah, guru2nya semua sahabat2 saya. Apapun, saya perlu yakin dan percaya pada anak saya dan yakin dan percaya juga pada guru2nya. Moga ada hikmahnya.

Muhd dgn uniform sekolah Sri Pintar...kopiah belum ada..

Monday, 10 December 2012

Durian layered cake

Kali ni saya buat durian layered cake atas permintaan Muhammad Farhi. Hehe...anakanda la tu. Durian pun banyak dalam freezer tu. Hari tu, hubby beli durian sampai 5 biji. Katanya durian musang king. Dah banyak camtu, saya simpan je dalam freezer. Boleh tahan lama. Dalam kepala ni dah plan macam2 nak buat dengan durian tu. So, jadilah durian cake ni. Specialnya cake ni sebab ianya bukan diperasakan dengan durian. Tapi, saya layerkan ia dengan isi durian yang fresh. Memang creamy dan sedap. Sekali makan tu, boleh tutup mata..nikmatnya. Hehe...cubalah tau. Rujuk resepinya disini.

baru letak dalam oven
deco atas
kacang tu tumbuk sendiri..hehe..

sedap sgt..


Wednesday, 5 December 2012

Strawberry Muffin

Petang-petang sedap juga dapat makan yang segar2...putu piring ke, ubi kayu rebus ke, buah berangan rebus ke...huhu..tak menahan. Teringat masa saya kecil2 dulu, mak selalu rebus buah berangan untuk minum petang. Memang sedap, lembut je. Mak gunakan pressure cooker, kejap je rebus.

So, petang ni, saya terfikir nak buat muffin. Senang dan bahan2 pun dah ada di dapur. Anakanda pun suka makan. Strawberry filling lebihan buat crepe hari tu ada banyak lagi. So, apa lagi, jadilah resepi belasah saya ni...main guna cawan je sukatannya..ikut logik sukatan air dan tepungnya. Kira experiment la ni...hehe. Ni yang hubby selalu bising ni..suka sangat buat experiment. Kalau jadi, takpe...kalau tak jadi, tu yang membazir. Tapi, kali ni memang jadi..mabeles!

Bahan-bahan:
1/2 cup minyak jagung
3/4 cup castor sugar
1 1/2 cup self raising flour (sifted)
4 biji telur (gred m)
2 tbp susu tepung
1 tsp esen vanilla
1/4 tsp salt

Strawberry filling

Cara-caranya:
  1. Pukul telur dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla, minyak, susu tepung & garam.
  2. Pukul lagi hingga sebati. Then, stop beating dan masukkan tepung sikit2. Kacau cara 'kaup balik' menggunakan spatula kayu. Kacau perlahan2 sampai sebati.
  3. Masukkan dalam paper cup 3/4 je..jangan banyak2...nanti melimpah lak. Then, letakkan strawberry filling atasnya menggunakan piping bag.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 35 minit atau sehingga masak.
**Jangan lupa, panaskan oven dulu, sebelum sediakan batter.
**Bila2, kalau nak tambah kekacang ke, chocolate chip ke...mesti sedap.
**Minyak jagung tu, boleh juga gunakan butter yang dicairkan.

Monday, 3 December 2012

Bubur nasi Muhammad

Mama : Muhammad, pagi ni kita nak makan apa?
Muhammad : Nasi ayam lah..
Mama : Aik, pagi2 makan nasi ayam?...nantilah tengahari mama masak nasi ayam. Pagi ni kita makan nasi bubur tau.
Muhammad : .... <angguk jer>

So, pagi ni saya masak bubur nasi favourite Muhammad, anakanda sorang tu. Saya masak ikut bahan apa yang ada dirumah. Lagipun, ikan bilis & kacang goreng nasi lemak semalam ada lagi. Sedap jugak dimakan bersama bubur nasi ni. Memang sedap, anakanda sampai menambah2. 


Muhammad panggil nasi bubur..

Bahan-bahan:
1 1/2 pot beras
isi dan tulang ayam (ikut suka)
1/2 batang carrot (potong dadu)
4 ulas bawang putih (diketuk2)
1 1/2 inci halia (dihiris panjang)
1 1/2 kiub chicken stock

1 helai daun pandan
garam & gula secukup rasa

daun bawang, ikan bilis & kacang goreng, telur goreng.

Cara-cara:
  1. Rebus nasi dengan air yang banyak dalam 3 liter bersama2 daun pandan. Masukkan juga ayam kita tadi. Rebus dengan api yang sangat perlahan.
  2. Masukkan halia, bawang putih dan secubit garam. Rebus sampai ayam dan nasi lembut..ada naik minyak ayam. Masukkan carrot dan rebus lagi sampai sampai carrot lembut.
  3. Perasakan dengan chicken stock, garam dan gula. 
  4. Siap untuk dihidangkan bersama daun sup/bawang, ikan bilis & kacang goreng, juga telur dadar. 
  5. Kalau ada minyak bijan, boleh masukkan sekali satu sudu. Aroma minyak bijan memang wangi dan sedap.
Seronok masak bila anak makan. Anak saya, sejak cuti sekolah ni dah pandai request nak makan apa. Sekali kita masak tu, dia memang betul2 makan. Alhamdulillah, dia pandai makan pedas, pandai makan sayur. So, apa yang kita makan, dia boleh makan. 

ni Muhammad dah menambah kali ke 3..huhu

Cuti Sekolah | Karenah Anakanda

Hari ni saya dengan anakanda ke PETRONAS (Kedai Mesra) untuk bank in duit ke a/c CIMB. Sebelum sampai ke PETRONAS, saya berkali2 pesan pada anakanda sorang ni;

Mama: Muhammad, kita nak pergi Petronas ni. Mama nak bank in duit jap.
Muhammad: Yeayy2...nak pergi Petronas. Nanti Muhammad nak beli Boboiboy lagi. Muhammad nak Boboiboy Petir. Muhammad ada duit ni <sambil tunjukkan duit syiling yang dia ada..hehe..ada la dalam 80 sen>
Mama: Muhammad, kan dah beli hari tu. Buat apa banyak2. Membazir je. Kesian kawan2 Muhammad kat Palestin takde mainan macam Muhammad, kesian kan?
Muhammad: <terdiam berfikir> emm...Muhammad nak tengok je..Muhammad x beli pun. 
Mama: <terseyum lega>

Sampai je kat Petronas (Kedai Mesra), saya pesan lagi...ulang2 ayat yang sama supaya dia ingat & faham. Masuk je kedai tu, dia terus berlari cari boboiboy. Alhamdulillah, dia takde cakap nak beli. Memang dia tengok2 je...macam window shopping..hehe. Lepas tu, biasalah, anak saya ni tak duduk diam. Habis dia pusing satu kedai tengok barang2 yang dia suka. Mulutnya tak berhenti2 membebel entah apa2...hehe..kelakar la anak mama ni.

Dalam sibuk menggunakan mesin cash deposit tu, sesekali saya panggil dia supaya dia tak melarat keluar kedai pulak. Risau jugak, sekarang ni musim culik budak kan. Tiba2, masa saya panggil dia beberapa kali, dia tak menyahut. Mulalah berdebar dibuatnya. Pastu dengar dia menjerit "Mama!! Muhammad kat sini la. Muhammad nak gula2 ni. Mama!! ada halal tak gula2 ni?" Kahkahkah...semua orang kat kedai tu gelak tengok dia. Suara dia memang kuat..macam mama dia..hehe. Kelakar la Muhammad ni. Saya pun belikan la gula2 tu. Kesian kat dia..memang ada halal JAKIM kat gula2 tu.
Muhammad Farhi...3/12/2012

tengokla tu..aksi apa tu..



Saturday, 24 November 2012

Cuti Sekolah | Crafting 1

Cuti sekolah kali ni, saya sibuk dengan macam2 projek...hehehe, kononnya. Sebenarnya, macam tu lah saya setiap tahun. Bila ada benda yang teringin nak dibuat, tapi tak berkesempatan, semuanya dilonggokkan dalam cuti sekolah. Terutamanya, cooking, baking, crafting, sewing, etc. Bila dapat buat tu, puas sangat rasa.

So, petang tadi, saya menyiapkan projek keychain saya. Saya mulakan dengan pack DIY yang saya beli secara online. Seronok bila dapat buat sendiri. Tak susah rupanya. 

Kitty Keychain...first trial..

Teddy Keychain...second trial..

Saya ni baru first time jahit blanket stitch ni. Jahitan ni pernah saya belajar masa sekolah dulu. Tapi, dah tak ingat. Jahit jelujur ok la...hehe. Memang masa sekolah dulu, mak suruh jahit jelujur baju kurung sendiri.

Ok, nak permisi dulu. Manfaatlah cuti sekolah ni sebaiknya...untuk diri, keluarga dan masyarakat. Moga hidup diberkati Allah...Ameen.

Thursday, 15 November 2012

Nasi Goreng Udang

nasi goreng udang
ni dia perencahnya..
ni anakanda tidur kekenyangan..tengok tv pun x habis..

Resepi nasi goreng udang ni sangat senang disediakan. Orang bujang pun boleh masak. Saya hanya gunakan perencah, tanpa bawang. Tapi, saya jarang masak nasi goreng udang ni sebab hubby tak berapa suka yang segera2 ni. Dia suka nasi goreng yang ditumis dengan bawang dan asli tanpa sebarang perencah. Ok, jom semak resepi.

Bahan-bahan:
4 cawan nasi
12 ekor udang - ikut selera
1 packet perencah nasi goreng cina Adabi
2 biji telur
Cili merah/ cili api (dihiris) - kalau campurkan pun sedap
Daun sup (dihiris)
Garam

Cara-caranya:
  1. Lerai2kan nasi kita..jangan ada yang berketul2. Pastu, ketepikan.
  2. Dalam kuali, panaskan minyak dan goreng telur dulu...hancur2kan. Angkat dan letakkan di atas nasi kita tadi. Ketepikan dulu.
  3. Dalam kuali yang sama, panaskan minyak sikit dan goreng pula udang kita dengan sedikit garam sampai keluar air udangnya. Angkat dan letakkan atas nasi kita tadi. Ketepikan dulu.
  4. Dalam kuali yang sama, panaskan minyak sikit dan goreng cili pula sampai garing sikit. Pastu, masukkan nasi kita tadi bersama2 dengan telur dan udang yang telah kita sekalikan tadi.
  5. Teruskan menggoreng...gaul sebati. Pastu, masukkan perencah nasi goreng cina kita dan gaul sebati. Last sekali, masukkan daun sup kita dan gaul sebati dan terus tutup api. Siap untuk dihidangkan.
~nasi tu, saya agak2 je sukatannya sebab masa masak tadi tak sukat pun.
~Kalau gunakan cili merah dan cili api lagi sedap...warna nasi goreng kita pun cantik..naik seri.

Tuesday, 13 November 2012

Resepi Carrot Cake Sedap

carrot cake...fresh from oven..
simple..carrot cake with cream cheese frosting

carrot cake..sangat sedap..
 Bahan-bahan:
1 1/4 cup minyak jagung
4 eggs
120 gm castor sugar
120 gm brown sugar
100 gm walnut & almond (dibakar dulu & dicincang)
1/2 cup kismis kuning

1/2 cup chocolate chip
1 1/2 cup carrot (diparut)
250 gm self raising flour (di ayak dulu)
1/4 tsp cinnamon powder
1/4 tsp salt

Topping:
250 gm cream cheese

100 gm butter
100 gm icing sugar
1/4 tsp esen vanilla



Cara-cara:

  1. Pukul telur sehingga kembang. Masukkan minyak, castor sugar dan brown sugar, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
  2. Masukkan walnut, kismis, carrot (perah sikit kalau berair), chocolate chip, garam, cinnamon powder. 
  3. Pastu, masukkan tepung sikit2. Guna spatula kayu untuk kaup-balikkan adunan.
  4. Masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan butter dan ditaburkan tepung atas butter (sikit jer.).
  5. Bakar selama 45 minit pada suhu 180C. Cucuk kek dengan lidi untuk pastikan dah masak ke belum. Sekiranya dilidi tiada kek yang melekat, tandanya dah masak. Kalau ada melekat kat lidi tu, tandanya belum masak lagi. Bila dah masak, sejukkan di luar oven.

  Cara nak sediakan topping:
 
  1. Masukkan semua bahan dalam blender atau mixer. Blend sebati dan jangan berketul...nanti tak cantik. Kalau guna mixer jadi berketul2, guna je blender.
  2. Bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam fridge sebelum dihidangkan.
Resepi carrot cake ni saya ambil dari blog iLuvislam.com. Cuma, saya tambah chocolate chip, almond, dan saya ubah sedikit sukatannya. Ada kelainannya, cubalah! Kalau dah pandai nanti, jangan lupa share pada yang lain. Moga ilmu yang sedikit ini ada manfaatnya..Ameen.

Monday, 29 October 2012

Singgang Daging

Hari ni saya masih lagi bercuti sempena cuti Aidiladha. Hubby dah mula kerja hari ni. So, tinggallah saya dan anakanda sorang ni dirumah. Lunch hari ni saya masak singgang daging sebab daging banyak dalam freezer tu. Daging bawa balik dari kampung semalam. Peti ais pun taklah besar mana...sumbat2 juga dalam freezer tu..hehe. Resepinya sangat mudah. Ikut citarasa saya. Jom semak resepi.

Bahan-bahan:
1/2 kilo daging(dihiris2)
3 biji bawang putih (diketuk2)
1/2 inci halia
2 inci lengkuas
1/2 sudu kecil budu
cili api (tak perlu dipotong...biarkan sebiji2...ikut pedas)
sedikit gula melaka & garam secukup rasa

Cara-cara:
Rebus je semua ni dengan api yang sangat perlahan. Kalau ada pressure cooker lagi senang. Rebus dulu daging sampai lembut, baru masukkan bawang putih dan bahan2 lain.

Senang je kan respinya..ni resepi ikut citarasa saya. Kalau mak yang masak, dia tak letak lengkuas, budu, gula melaka, cili api. Ok, selamat mencuba!

Thursday, 25 October 2012

Strawberry Cheese Tart

strawberry cheese tart in e making..

siap dihias...
fresh from oven..dah masak..
sedap sangaat...
Dah lama nak buat cheese tart ni. Alhamdulillah, petang tadi dapat buat dan cadangnya untuk makan raya. Tapi, tak banyak sangat...dapat 2 bekas je. Nak buat lagi sempat ni...tapi badan dah letih. Satu hari ni kelam kabut membasuh baju je. Baju2 untuk balik kampung belum di kemaskan lagi. Esok pagi2, kami akan beraya dengan opah dulu, pastu terus ke Tanjung Karang. Anakanda sorang ni asyik nangis je tadi sibuk tanya bila nak balik kampung. Sampai dah tak larat nak pujuk....hehe. Dia cakap "mama!!...nak balik kampung acik atol..cepatlah siap!!" . Kesian dia..rindu kat kampung. Memang dah lama tak balik pun. Bila ditanya kat kampung ada siapa? Mulalah dia sebut nama sorang2...atok, nenek, acik atol, acik wardah, iman...hehe.

Resepi Strawberry Cheese Tart
Tart shell:
340 gm butter (Anchor-salted)
100 gm icing sugar
2 biji telur (gred C)
580 gm tepung gandum
2 tsp esen vanilla
acuan tart

Cara-cara:
  1. Dengan menggunakan spatula kayu, pukul butter dan icing sugar sampai sebati. Jangan pukul lama sangat.
  2. Then masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi dengan menggunakan spatula.
  3. Then, masukkan tepung sikit2. Pukul lagi sampai jadi dough. 
  4. Then, masukkan dough tadi dalam plastik dan simpan dalam fridge semalaman. Kalau nak cepat, simpan setengah jam pun ok.
  5. Then, letakkan dough tadi ke dalam acuan. Tekan elok2, biar tak nipis sangat dan tak tebal sangat. Then, cucuk dengan garpu sebelum dibakar dengan suhu 170'c selama 25 minit atau sehingga masak.
  6. Biarkan sejuk sebelum diletakkan fillingnya.Tart shell ni boleh disimpan didalam chiller/ fridge. Bila2 nak guna, senang dah ada kan...

Cream cheese:
250 gm cream cheese (Philadelphia)
50 gm castor sugar
1 biji telur (gred B)
1/2 tsp esen vanilla / esen lemon

Cara-cara:
  1. Keluarkan cream cheese 30 minit awal sebelum digunakan. Tapi, jangan biarkan cream cheese jadi suhu bilik.
  2. Blend semua bahan. Letakkan telur dibawah sekali. Pastu bahan-bahan lain tu masukkan je semua. Then, blend sampai lumat dan tak berketul. Senang je cara saya..hehe.

Cara nak letakkan filling dan cream cheese:
  1. Pastikan tart shell kita betul2 sejuk.
  2. Letakkan strawberry filling tadi ke dalam piping bag. Letakkan juga cream cheese ke dalam piping bag.
  3. Dalam tart shell kita ni, letakkan filling dulu, baru letakkan cream cheese. Then decorate atasnya dengan pewarna merah.
  4. Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 5-10 minit. Nak tahu dah masak ke tak...caranya; letakkan hujung jari kita atas cream cheese tu. kalau dah tak melekat, tandanya dah masak.
Ok, cubalah..sedap sangat. Saya ni first time buat. Kena improve lagi pembuatan tart shell saya. Tak kemas nampaknya.

Kalau nak lebih jelas, jom tengok tutorialnya disini. Ada diajarkan cara2 nak decorate tart kita ni. Terima kasih banyak2 atas tunjuk ajar Pn Azlita. Memang sangat jelas. Suka baca blog Pn Azlita... ^ ^

Wednesday, 24 October 2012

DIY Bunga Tisu Carnation

dijadikan bunga telur..ni hasil kerastangan guru2..

tutorialnya akan saya upload kemudian..boleh juga ke sini.





Saturday, 20 October 2012

Tahniah Kelantan!

gambar dr mr google

Alhamdulillah dan Tahniah buat The Red Warrior dan Kelantan atas kejuaraan mereka dalam Piala Malaysia 2012 dan misi treble mereka berjaya dengan suksesnya. Sangat terharu bila melihatkan suasana stadium yang penuh dengan warna merah tanda sokongan rakyat Kelantan yang kuat dan bersemangat.  Difahamkan bahawa 3/4 stadium dipenuhi dengan penyokong-penyokong The Red Warrior. Mereka semua tekad dan berusaha untuk turun Shah Alam tidak kira yang datang dari Kelantan, yang menetap di Shah Alam sendiri, dan yang berada di mana jua (Perak, Perlis, Johor, dan lain-lain). Mereka yang berada di luar Malaysia juga turut menonton perlawanan tersebut melalui streaming. Begitulah kuatnya sokongan rakyat Kelantan, semuanya bersatu demi The Red Warrior, demi maruah negeri Cik Siti Wan Kembang. Tahniah! Allahu Akbar! 3x.

So, hari ni saya masak nasi berlauk gulai ikan tongkol bersempena dengan kemenangan Kelantan semalam. Hehehe...tak pernah2 masak nasi berlauk ni untuk breakfast. Tup2, hari ni nak masak lak. Biasanya, kalau nak makan masakan Kelantan ni, saya ke Padang Jawa je. Suka makan kat kedai akak Kelantan tu. Sedap sangat. Tapi, semenjak tak sentuh nasi ni, dah lama tak pergi kedai tu. Hari ni, saya masak untuk breakfast and lunch sekali. Lunch nanti, kalau perlu, saya tambah lauk lain.

gulai ikan tongkol...ada timun, cili api & telur rebus..
Gulai ni saya masak ikut rasa saya. Ikut bahan apa yang ada kat dapur. Bukan originally resepi Kelantan. Nak resepi ke?...hehe. Ok, jom semak resepi.

Gulai Ikan Tongkol Mama Farhi
Bahan-bahan:
Seekor ikan tongkol hitam (siripnya panjang.kalau tongkol putih, siripnya pendek)
4 biji Bawang merah
1 biji Bawang putih
1/2 sudu kecil Jintan manis
1/2 sudu kecil Jintan putih
1/2 sudu kecil Ketumbar
halia, lengkuas (banyakkan lengkuas dari halia)
serbuk kunyit
asam keping
santan pekat
timun (potong memanjang)
garam & gula/ gula melaka
*bahan rahsia -chicken stock (1/4 dari kiub)

Cara-cara:
  1. Blend bawang2, jintan2, ketumbar, halia, lengkuas. 
  2. Then, tumiskan bahan blend tadi sampai naik minyak dan cantik. Masukkan serbuk kunyit, ikan tongkol, asam keping. Ikan tu lebih kurang 600 gm.
  3. Biarkan seketika sampai air ikan keluar. Biarkan lagi sampai air ikan tadi kering sikit. Barulah masukkan santan pekat dan timun. Kacau perlahan-lahan sampai gelegak. Siaplah gulai kita. Pastu, boleh masukkan cili api, dan telur rebus dalam gulai tu. 
~Emmm...sedapnya dimakan dengan nasi panas2. Cili api tu gigit2 makan dengan nasi. Emm...memang sedap bak kata orang kelantan.."nyakut molek".
~kalau mak saya, dia rebus dulu ikan tongkol tu dengan asam keping dan garam. Rebus pun tak letak air. Api perlahan je...biar air ikan tu kuar sendiri. Pastu, gulainya tak ditumis dan tak letak jintan2...hanya guna ketumbar dan cili kering sikit. Kalau cili boh tak sedap. Then, masukkan semua bahan dalam periuk.
~Kalau guna kunyit hidup lagi sedap.

Friday, 19 October 2012

DIY Play dough

Bahan-bahan :

  2 cawan tepung gandum
  1 cawan garam halus
  1 cawan air
  1 sudu makan minyak minyak masak.
  sedikit pewarna

Cara-cara :

  1. Campurkan tepung,garam dan air di dalam mangkuk. Kemudian tambahkan minyak masak untuk mengelakkan doh menjadi keras.
  2. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil mengikut jumlah warna yang disediakan,selepas itu titikkan beberapa titik warna bagi setiap bahagian.Warna ikut selera masing masing. Kemudian uli sehingga warna rata.
  3. Setelah itu, simpan doh yang telah siap di uli dalam bekas yang kedap udara.
Tepung gandum tu, saya guna lebih sampai tidak melekat di tangan. Boleh juga dimasak. Caranya, boleh tengok kat web ni DIY Play dough.

Dough ni selamat untuk kanak-kanak. Mesti seronok dapat main dough ni puas-puas.
Muhammad busy dengan play dough dia..
*ni je gambar yang sempat diambil. Muhammad ni excited sangat dengan play dough dia. Dia yang sibuk suruh saya pi beli tepung. Pastu sepanjang kat Giant masa beli tepung tu, dia duk kepit je tepung dia. Sampai je rumah, sibuk suruh saya buat. So, saya siapkan bahan-bahan dan dia yang uli sendiri. Seronok tengok dia tekun menguli tepung. Then, saya yang warnakan dough dia. ^_^

Thursday, 18 October 2012

Budak baru belajar

Alhamdulillah, hari ni rasa lebih sihat berbanding semalam. Dah boleh kembali masak untuk dinner. Balik sekolah tadi terus beli barang untuk masak. Kesian kat hubby & anakanda sorang tu, asyik makan tak proper. So, hari ni saya masak betul2. Gulai ayam masak lemak, tempe goreng dengan terung. Masakan saya memang cukup2 untuk Muhd dengan papa dia. Kalau masak lebih, nanti saya juga yang kena habiskan. Tabiat ni tak elok dan saya cuba kurangkan. Semenjak dah tak makan malam ni, badan rasa ringan sikit.

Lepas siap memasak tadi, duk fikir2 nak buat persiapan hari raya haji ni. Hehehe...simple2 je. Hari raya haji tahun ni, niat dihati nak jahit langsir baru. Dah 2 tahun tak bertukar langsir. Nak jahit yang simple je, sedap mata memandang. Tak suka yang beropol2. Jahit straight je. Baju raya...pakai yang hari raya puasa hari tu je. Cumanya, saya nak touch up sikit. Hehe..nak jahit manik kat lengan. Baju raya tahun ni, saya berjaya jahit sendiri. Hubby pun suka & excited tengok saya menjahit. Yang paling buat saya happy bila hubby percaya kat saya. Dulu, sebelum kahwin, saya pernah jahit blouse dan jubah sendiri. Jahitan yang sangat simple. Belajar dengan kawan. Tapi, kali ni, saya banyak belajar dalam blog2 kawan. Terima kasih atas tunjuk ajar kalian. Itulah namanya ilmu yang bermanfaat yang boleh di bawa mati...Ameen.

baju kurung...baju raya tahun ni..

peasant blouse..bawah lutut..pakai kat rumah je..

leher luas, selesa sangat..

simple...jahitan manik

Ok, nanti saya share macamana nak jahit peasant blouse dan baju tidur. Memang selesa jahit sendiri. Design peasant blouse tu boleh dijadikan baju tidur juga. Jahit labuh sikit ke bawah lutut, dan jahitkan english lace dilengan dan bawah. Pilih kain yang lembut dan jatuh...warna lembut2..mesti cantik dipakai untuk suami.

Monday, 15 October 2012

Misi belum selesai

15/10/2012::Isnin
Hari ni saya tak ke sekolah. Semalam, doktor bagi mc sebab tekanan darah saya naik tinggi (160/105). So, hari ni saya tak ke sekolah. Hari ni doktor suruh datang check bp lagi. Adui..banyak kerja sekolah tak dapat nak buat hari ni. Tambah2 sekarang tengah sibuk dengan persiapan Majlis Ihtifal.

Semenjak saya ke gym ni, memang selalu sakit tengkok. Lepas habis main, terus sakit tengkok. So, semalam rasa tak sedap hati. Terus saya ke klinik sebelum ke gym. Tup2...doktor tak bagi ke gym lagi. Doktor nak monitor tekanan darah saya dulu. Doktor kata, maybe saya kena start ambil ubat darah tinggi esok. Emmm...dah tak tahu apa nak kata. 

Apa pun, saya akur dengan keputusan doktor. Andai perlu on medication, ikut je. Maybe saya boleh ke gym lagi bila bp dah stable. Misi menurunkan berat badan belum selesai. Aerobic class pun belum habis belajar lagi. Seronok sebenarnya workout kat gym. Badan rasa segar, lebih berstamina. Rasa nak berlari je. Naik tangga pun rasa nak lari..berjalan pun rasa nak lari. Rasa ringan badan ni. Balik rumah, banyak kerja rumah boleh settle.

16/10/2012::Selasa
Alhamdulillah, pukul 10 pagi tadi saya ke klinik untuk check bp. Terkejut bila doktor kata normal pula (120/80). Katanya saya kena datang balik esok untuk check bp lagi. Doktor tak galakkan saya ke gym. Dia cakap, saya elok jalan je kat tasik. Buat slow2. Maybe hari pertama jalan keliling separuh tasik, pastu esok2 3/4 keliling, esok2 1 pusingan tasik. Lama2, bila dah biasa, boleh lari2 anak pula. Kata doktor, tak perlu ambil masa yang lama sekali jalan. Emm...iklan kat tv cakap bersenam untuk 20 minit sehari dan buat 3 kali seminggu. Statement tu hanya untuk orang yang nak maintain bukan orang yang baru nak bersenam macam saya. Doktor cakap, saya tak boleh terlalu nak kejarkan nak kurus cepat. Sebulan dapat turun 1-2 kg pun ok.


Peristiwa Zulhijjah


Alhamdulillah, segala puji-pujian bagi Allah, Rabbul 'Alamin. Selawat dan salam atas junjungan mulia, Nabi Muhammad SAW.

Esok dah 1 Zulhijjah dalam bulan Islam. Teringatkan saya akan tazkirah mudirah (guru besar) sekolah saya yang menceritakan tentang peristiwa 1 Zulhijjah ni. Dikatakan bahawa pada hari tersebutlah berlakunya pertemuan diantara Nabi Adam dan Hawa setelah 40 tahun berpisah setelah diturunkan ke bumi. Dalam masa 40 tahun itu, cinta Nabi Adam dan Hawa tidak pernah luntur walau sedikitpun. Mereka terus berusaha mencari antara satu sama lain dan tidak pernah berputus asa. Dalam pencarian tersebut, mereka sentiasa berzikir dan berdoa dan terus berdoa. Akhirnya mereka bertemu di Jabbal Ar Rahmah. Sebab tu, orang kata, kalau nak mohon cepat jodoh, berdoalah di Jabbal Ar Rahmah. 

Maka sebagai memperingati peristiwa tersebut, elok kita berpuasa pada 1 Zulhijjah. Jom kawan-kawan, kita berpuasa esok (Rabu, 17 Oktober, 1 Zulhijjah).

Banyak lagi peristiwa yang berlaku di bulan Zulhijjah ni. Antaranya: (yang ni saya search dari google).

2 Zulhijjah
Nabi Yunus AS dilepaskan dari perut ikan Nun.

3 Zulhijjah
Hari dimustajabkan doa nabi Zakaria AS.

4 Zulhijjah
Hari Keputeraan Nabi Isa AS.

5 Zulhijjah
Keputeraan Nabi Musa AS.

6 Zulhijjah
Hari kemenangan dan pembukaan kota Khaibar bagi Rasulullah SAW.

7 Zulhijjah
Hari dipadam api neraka Jahannam dan ditutup pintunya. Tidak akan dibuka pintu tersebut melainkan selepas berlalu 10 Zulhijjah.

8 Zulhijjah
Hari Tarwiyyah

9 Zulhijjah
Hari Arafah

10 Zulhijjah
Hari Raya Eiduladha

Sabda Rasulullah SAW : Tidak ada hari yang lebih Allah kasihi untuk melakukan ibadah kepadaNya daripada sepuluh hari terawal bulan Zulhijjah. Allah menimbang puasa pada tiap-tiap hari tersebut dengan timbangan puasa setahun dan sembahyang pada tiap-tiap malam tersebut dengan timbangan sembahyang pada malam Lailatul Qadar.

Sunday, 14 October 2012

DIY Fitted bed sheet


Hari ni saya cuba untuk buat fitted bed sheet sendiri. Senang nak sarungkan, tak mudah tercabut. Bed sheet sekarang ni memang mahal kalau nak yang elok kainnya. So, eloklah jahit sendiri. Baru puas hati. Hari ni saya jahit menggunakan bed sheet yang sedia ada dan alter sikit jadikan fitted (bergetah). Esok2 nanti, boleh beli kain lak..

Nanti saya updatekan tutorial nak jahit dan ukur bed sheet ni ye.

Tuesday, 2 October 2012

Sambal kicap bihun sup sedap

Sambal kicap ni saya belajar daripada kawan sekerja. Memang sedap dan lain dari yang lain. Rasanya cukup dengan pedasnya, manisnya, lemaknya, masinnya. Kalau tak percaya, boleh cuba. Sambal kicap ni sangat sesuai untuk bihun sup ayam, daging dan sebagainya. Saya abadikan resepi ni dalam blog saya sebagai rujukan dikemudian hari. Jom semak resepi.

Bahan-bahan:
Segenggam cili api (dibasuh dan tak perlu dibuang tangkainya)
Sebotol (kecil) Kicap Cap Kipas Udang
4 labu Bawang besar (dihiris)

Cara-caranya:
Goreng bawang yang dihiris sehingga garing. Pastu ketepikan.
Goreng pula cili api dengan minyak yang sama sampai garing sikit. Pastu ketepikan.
Then, masukkan kicap sebotol, bawang dan cili yang telah digoreng tadi ke dalam blender. Blend sampai lumat. Siap! Masukkan sambal kicap kita ni ke dalam bekas dan siap untuk dihidangkan bersama bihun sup kita.

Saturday, 9 June 2012

Cucu ke 6 Hj Adnan dan Hjh Norazian

Alhamdulillah, 8hb June 2012, lahirlah anak saudara baru saya yang ke 6. Adik saya, Faridah selamat melahirkannya di Hospital Putrajaya pada jam 9 lebih, malam. Tak ingat nak tanya pukul berapa. Berat baby boy ni 2.88 kg.
baby boy...is sleeping soundly
Muhd ada sepupu baru
cium sikit..mmuah!!
excited tgk baby..tak lepas2..

Monday, 4 June 2012

Pudding Roti Karamel

pudding roti karamel

Bila tengok gambar kat atas tu, nampak suram je kan. Gambarnya malap, hidup segan mati tak mau...hehehe.Takpela, yang penting gambar kat atas tu pudding roti caramel yang saya buat petang tadi. Main snap je ikut suka.Terlebih seni..hehe.

Resepi ni saya ambil dari blog Dapurku Sayang. So, kalau nak cuba resepi ni boleh ke sini. Resepinya simple. Senang nak buat sebab bahan-bahannya memang selalu ada kat dapur kita. Cumanya, saya bakar dengan suhu yang kuat sikit. Saya guna suhu 200 C. Pastu, saya guna 4 biji telur (2 biji daripadanya ambil semua putih n merah, 2 biji lagi ambil merah je).

Memang sedap pudding ni. Texturenya pun cantik. Tak berlubang-lubang. Sedap dimakan sejuk. Ok, jom semak resepi olahan saya. Resepi asal dari blog Dapurku Sayang.

Bahan-bahan:
Caramel
1/4 cup gula
2 tbsp air

  • Letak loyang yang kita nak buat pudding ni atas dapur, masukkan gula. Rata-ratakan. Pastu, hidupkan api perlahan. Nampak macam dah nak kuning sikit, kacau-kacau supaya serata kuningnya. Akhirnya jadi warna perang. Cepat-cepat masukkan air panas. Kacau-kacau lagi. Tutup api dan biarkan karamel tadi sejuk dan mengeras. Sementara tu, siapkan bahan pudding pula.
Pudding
3 keping roti Gardenia (buang tepinya. yang tepinya tu, sendiri makan la)
2 biji telur dimbil semuanya
2 biji telur diambil kuningnya sahaja
1 1/2 cup susu cair
1/2 cup air suam
1/2 cup susu pekat
1 tsp esen vanilla
  • Saya blend semua bahan ni. Caranya, dalam blender tu, masukkan telur bawah sekali, roti, barulah yang lain-lain. Semuanya dalam blender. Pastu, blend sampai lumat betul. Pastu bolehlah masukkan bahan ni dalam loyang gula karamel tadi dengan menggunakan penapis. Tuang perlahan-lahan. Nak buangkan buih dia. 
  • Bakar dalam oven dengan suhu 160 C (saya gunakan suhu 200 C) selama 50 minit atau sampai masak. Gunakan kaedah steambake. Letakkan loyang pudding kita di dalam loyang yang lebih besar berisi air panas. Nak tahu dah masak ke belum, bila buka oven tu, pudding kita tak goyang-goyang. Bila dah masak, sejukkan dulu sebelum diterbalikkan. Bolehlah disimpan didalam fridge. Makan sejuk...sedaap sangat.

Saturday, 2 June 2012

Resepi Kari Ayam

Panas betul cuaca hari ni. Basuh kain memang berbaloi-baloi. Cepat je kering kain dijemuran. Kali ni saya update blog di kampung. Balik kampung Tanjung Karang, kampung hubby. Kali ni gatal lak bawa laptop sekali..hehe.

Sunyi je rumah hari ni. Mak dengan abah pergi 'becek' di Banting. Pergi sebuah kereta dengan pak sedara sekali. Adik ipar yang duduk di Seremban pun baru balik tadi. So, tinggallah kami anak beranak di rumah dengan 2 orang adik-adik hubby. Rumah kampung macam ni, bila tengahari memang panas betul. Tak boleh nak bertapa kat dalam rumah. Sesekali kena keluar rumah ambil angin. Tapi, kalau malam memang sejuk sangat. Tak payah ada aircond. Originally, fresh air. Memang best tidur.

Hari ni nak share resepi kari ayam yang sempat saya masak tadi. Saya belajar dari kawan disekolah. Jom semak resepi. Resepi ni saya ikut sukatan saya sendiri. Masa belajar hari tu, tak tanya sukatan lak. So, pandai2 sendiri..ikut selera.

snap dari periuk..
Bahan-bahan:
1 ekor ayam (saya suka buang kulit)
1 1/2 peket rempah kari daging ADABI (bancuh dengan sedikit air)
1 labu bawang besar (hiris)
1 ulas bawang putih (hiris)
2 inci halia (hiris)
1 batang serai (diketuk)
1 tbsp kerisik
1 cube chicken stock
1 asam keping
1 biji kelapa (santan)
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga (3 serangkai)
Garam & gula

Cara-caranya:
  1. Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan 3 serangkai, kacau2 sikit. Pastu masukkan bawang2, halia dan serai tadi. Tumis sampai naik bau.
  2. Pastu masukkan rempah kari daging dan tumis sampai garing, pecah minyak. Pastu, barulah masukkan ayam dan sikit air. Masukkan garam sikit, chicken stock dan tutup periuk dengan api perlahan. Biarkan sampai ayam empuk.
  3. Bila ayam dah empuk, masukkan santan, kerisik dan asam keping. Jangan tinggal, mesti selalu kacau dengan api yang perlahan. Kalau tak, tak cantik santannya. Kacau perlahan2 sampai gelegak sikit. Pastu, boleh rasa. Bila dah cukup masinnya, lemaknya, masamnya, manisnya...barulah tutup api. Siap untuk dihidangkan. 
Kali ni saya masak kari tak letak ubi kentang. Nak cepat..hehe. Ok, mesti cuba tau. Kalau dah pandai nanti, share2 pada orang lain. Moga ilmu yang sedikit ini ada manfaatnya. Terima kasih.

kampung Tanjung Karang
cuaca panas memang sedap dapat makan  ice cream


Wednesday, 30 May 2012

Nasi Lemak

Pagi ni saya masakkan nasi lemak untuk anakanda sorang ni. Dia memang suka sangat dengan nasi lemak. Sekali makan tu memang menambah. Saya yang kena stopkan dia makan. Kalau tidak, asyik menganga je mulut dia..hehe. Tapi, anak saya ni makan pun ada mood gak. Kalau noodles, spaghetti, macaroni, nasi lemak, sup-sup...memang suka sangat.

Masak nasi lemak memang senang. Boleh makan dari pagi sampai tengahari. Kira 2 in 1. Tengahari nanti, dah tak payah masak. Kalau nak tambah lauk, goreng je ayam..hehe. Nasi lemak ni, resepi yang saya cuba2 buat dan dah jadi biasa buat dengan cara ni. Jom semak resepi.

Nasi Lemak
Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi (beras ni je ada kat rumah...kami memang guna beras ni)
2 1/2 cawan air + santan sawit (ala..peket hijau tu..dia liquid...suka guna santan ni...senang disimpan) 
halia, bawang merah, daun pandan, biji lada hitam (sikit je)
garam secukup rasa

Cara-caranya:
Semua tu, masukkan dalam rice cooker. Masak macam biasa. Siap! Satu rumah harum baunya nanti.

Sambal
Bahan-bahan:
Bahan A
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
80 gm cili boh (yang dalam bekas dadih kecil tu)
sedikit belacan

Bahan B
Ikan bilis (goreng dulu separuh masak)
1 asam keping
garam & gula secukup rasa (bubuh gula sampai warna dia tukar merah pekat sikit)

Cara-caranya:
  1. Blend semua bahan A. Sekali dengan cili boh tu. Jangan lupa letak air sikit dalam blender tu sebelum blend. Bila dah siap di blend, biarkan dulu bahan A tadi dalam blender tu. Bagi dia serap & sebati semuanya. Lagi sedap, wangi masa menumis nanti.
  2. Pastu, panaskan kuali (saya gunakan chinese wok), letak minyak masak, masukkan semua bahan A tadi..tumis sampai pecah minyak. Then, masukkan ikan bilis, asam keping, garam & gula. Boleh letak air ikut suka. Minyak menumis tu biar banyak sikit. Nanti senang nak menumis. Sambal pun sedap dan cantik. 
Ok, dah siap! Sedap makan nasi lemak ni dengan  telur rebus/ telur dadar, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, timun dan sambal kita tadi.



Resepi Pudding Custard Fruit Cocktail

pudding custard fruit cocktail...bekas kecil, senang nak makan..

Atas permintaan ramai, saya updatekan resepi pudding kastad fruit cocktail. Resepi ni pun resepi bonda tersayang. Mak olah resepi ni dari resepi asal trifle pudding. So, selalu jugak mak buatkan pudding ni untuk kami sekeluarga. Kalau dah pandai nanti, jangan lupa share pada orang lain tau. Moga ilmu yang sedikit ini ada manfaatnya buat semua..Ameen. Ok, jom semak resepi.

Bahan-bahan:
Bahan A
1 tin susu cair
1 tin creamy sweet corn
2 tbsp sugar
3 tbsp tepung kastad
sedikit pewarna kuning telur

Bahan B
1 tin fruit cocktail

Bahan c
1 packet crystal jelly (saya suka perasa raspberry)

Cara-caranya:
  1. Gunakan chinese wok, masukkan semua bahan A kecuali tepung custard. Pastu, barulah panaskan api. Kacau bahan-bahan tadi tanpa berhenti. Bila dah panas sikit bahan tadi, barulah masukkan tepung custard yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau lagi sampai pekat & likat. Then, agak2 dah masak, tutup api dan tuangkan dalam bekas masa tengah panas2. Kalau dah sejuk, nanti keras pulak.
  2. Fruit cocktail ni, toskan dulu sebab tak guna airnya (tapi, jangan buang airnya tu...boleh buat air punch yang sedap & menyegarkan ^__^). Then, letak fruit cocktail tadi atas bahan A. Susun cantik2. Kalau nak gunakan buah peach dalam tin pun sedap jugak.
  3. Bahan C ni perlu dimasak mengikut peraturan dalam kotak dia. Saya gunakan cystal jelly brand Nona. Kat kotaknya ada ditulis macamana nak masak crystal jelly ni. So, ikut betul2 apa yang disuruh. Pastu, lepas masak crystal jelly tu, tuangkan atas layer fruit cocktail tadi perlahan-lahan. Siap! Biarkan sejuk sebelum masukkan dalam fridge. Makan sejuk2 memang sedap.
Ok, kawan-kawan, kalau tak berapa jelas cara-caranya tu, bagitau saya ye..Tinggalkan komen kat bawah ni pun takpe.

Monday, 28 May 2012

Cuti Sekolah

source: mr google

Alhamdulillah, dah cuti sekolah. Seronok rasanya bila cuti sekolah ni. Boleh relax dan buat apa je aktiviti yang kita suka atau dah lama teringin nak buat, tapi tak terbuat2. Saya ni wish list memang banyak. Semuanya pasal hobby; cooking, baking, crafting, sewing, macam2 lagi. Bila dapat buat benda ni, hati rasa puas. Puas tu satu nikmat yang sangat menyenangkan....susah nak digambarkan. So, waktu cuti sekolah je la yang saya rasakan sesuai nak buat semua yang saya suka. Tu yang seronok jadi cikgu ni, ada cuti panjang. Banyak masa bersama family.

Kursus PBS
Walaubagaimanapun, hari ni dan esok saya ada kursus di sekolah. Kursus Perlaksanaan PBS. Hari Rabu lak, saya ada tuition class di sekolah. Lepas tu, barulah cuti betul2. Tapi, rasanya maybe saya akan ke sekolah juga untuk settlekan beberapa hal sekolah. Exam paper pun belum habis marking lagi. Program Ko-ko pun banyak yang perlu dikemaskini. So, kira2nya tinggal seminggu je cuti saya kali ni. Banyak la tu...sapa nak bagi cuti banyak tu.

Potty train
Cuti kali ni, saya plan nak train anakanda sorang ni untuk tak perlu pakai diapers lagi. Buang air kecil dan besar di toilet. Tapi, seminggu sebelum cuti baru ni, cikgu dia dah start ajar tak gunakan diapers. So, nak tak nak, saya perlu sokong apa yang cikgunya ajar di taska. So, saya di rumah pun akan pastikan dia bagitahu bila dia nak buang air. Lebih kurang seminggu jugalah saya duk lap lantai je..hehe, lap kencing dia yang terbabas tu. Masa tu, memang letih sikit. Tambah2 bila kita duk kelam kabut memasak lepas balik sekolah. Masa tu la juga dia 'terbabas' kat lantai.

Kenangan manis tu, tak dapat dilupakan. Sesekali teringat, memang tersenyum dibuatnya. Sekarang ni, anakanda saya dah tak pakai diapers lagi. Alhamdulillah, bermula Jumaat lepas, 25 Mei 2012, dia dah pandai cakap kalau dia nak buang air. Kami kecil2 dulu, mak kata, setahun lebih dah tak pakai diapers. Tapi, anak saya ni lambat sikit, 2 tahun 10 bulan baru di ajar tak pakai diapers. Hehe..mama dia malas sikit.

Saya nak share petua nak ajar anak supaya tak perlu lagi pakai diapers. Saya belajar dari kawan2 guru disekolah;
  • 2 minggu sebelum kita ajar anak kita, kita mesti selalu cakap kat dia bahawa dia dah besar, dah tak boleh pakai diapers lagi, pastu kalau nak kencing/ berak mesti dalam toilet sahaja. Penting untuk kita selalu masukkan input ni sebab dia akan simpan apa yang kita cakap. Sampai masa nanti, dia senang nak apply apa yang kita cakap. <yang ni, saya sempat 2 hari je bagitahu dia sebab cikgu dia dah advance dulu ajar kat sekolah tanpa berbincang dengan saya dulu. Tp, ok je...bagusla. Saya je yang tak bersedia latih dia di rumah sebab plan nak ajar masa cuti sekolah ni..hehe.>
  • Kita sebagai ibunya kena yakin dan percayakan dia. Apa yang kita fikirkan mempengaruhi emosi dia. Letakkan gelombang2 yang +ve dalam dirinya.
Cuti-cuti Malaysia
Dah lama rasanya kami sekeluarga tak jalan-jalan..cuti-cuti Malaysia. Teringin nak stay satu malam kat mana2 resort, pastu ronda2. Tapi, sebenarnya dah lama tak balik kampung. Balik kampung pun best. Memang best sangat. Kira 2 in 1...cuti2 M'sia dan ziarah mak ayah di kampung. Banyak jimatnya tu. Kami memang nak balik kampung cuti kali ni. Tapi, saya duk agak2 yang adik saya kat Putrajaya tu akan bersalin anak kedua minggu ni. So, kesian pula kat dia. Kalau saya ada, boleh tolong2 apa yang patut. Anak sulung dia tu, boleh tahan juga activenya.

_______________________________________________________

Apa2 pun, cuti sekolah ni waktu untuk recharge balik tenaga, emosi dan motivasi diri. Gunakanlah cuti ni sebaiknya....fully utilised.

Wednesday, 23 May 2012

Grilled chicken chop

Assalamualaikum kawan-kawan semua. Moga kawan-kawan semua sihat dan ceria selalu disamping orang-orang tersayang.

Hari ni, balik sekolah tadi, saya masak grilled chicken chop untuk dua orang buah hati tersayang. Saya masak grilled chicken chop ala Wan Nuraini..hehe saya lah tu. Masak ikut rasa je. Hehe..macam biasalah tu. Hubby pun dah tahu sangat yang saya ni suka masak ikut sesedap rasa sendiri je.

So, grilled chicken chop ni, saya masak takder sukatan tertentu. Tapi, disebabkan nak abadikan resepi ni dalam blog sebagai rujukan masa akan datang, saya agak2 sukatannya.

Bahan-bahan (marinate):
3 keping ayam bahagian peha (beli kat pasar seksyen 6, Shah Alam..cakap nak ayam untuk chicken chop. So, dia akan buangkan tulang siap2).

3 tbsp black pepper sauce
1 tsp black pepper powder (tumbuk2 pun boleh..ikut nak pedas mana)
1 ulas bawang putih (chopped)
1 tbsp honey
garam secukup rasa

 *Marinate untuk sekurang2nya sejam. Then, grill je atas non stick frying pan..letak minyak zaitun sikit. Grill sampai masak. Saya suka yang medium..dagingnya tak masak sangat, a bit juicy. Ada orang suka yang 'rare' (yang ni dagingnya pinky, juicy), ada yang suka 'well done' (brown, chewy dagingnya). Tapi kan..kalau rare ni tak lalu lak nak makan..mat saleh sukalah yang ni.

Brown Sauce
1 tin Campbell's mushroom soup
Black pepper sauce
1 tbsp butter
sedikit garam

*Masukkan soup tu dalam periuk. Pastu letak air dengan sukatan yang sama dengan tin soup tadi. Masukkan black pepper sauce. Kacau atas api yang perlahan. Then, masukkan butter and salt. Siap!

Ok..bonus untuk semua kawan-kawan blogger...nak share resepi buat coleslaw sedap.

Bahan-bahan:
cabbage, carrot  - hiris halus2. Masukkan dalam salad bowl.
mayonnaise, fresh milk, castor sugar, pinch of salt - campurkan semua dalam mangkuk, kacau sebati dan rasa. Then, masukkan ke dalam salad bowl tadi, gaul rata. Siap! Rasanya sedap lagi dari yang KFC punyer.

Ni resepi bonda tercinta. Kecil2 dulu, mak selalu masakkan kami fried chicken siap dengan coleslaw & mashed potato. Air tangan mak memang sedap. Kami 7 beradik memang suka sangat masakan mak...takde jual kat kedai.


Sunday, 20 May 2012

Pudding Roti Bersos

Malam ni saya buat pudding roti yang memang dah lama nak buat. Semalam kami ke Intekma Resort untuk jamuan Hi-Tea yang dijemput oleh PIBG Sekolah Sri Pintar. Jamuan tu untuk raikan guru-guru Sri Pintar sempena Hari Guru. Dalam banyak-banyak dessert yang disajikan, saya tertarik dengan pudding rotinya. Cantik dengan hiasan buah segar yang pelbagai. So, saya pun ambil la sikit. Bila duk suap kat anakanda sorang tu, dia nampak suka pulak ngan pudding tu.. Apalagi, saya pun tekad la nak buat gak. So, petang tadi saya sempat cari barang-barang nak buat pudding. Beli kat kedai runcit dekat rumah je..hehe. Resepi lak saya google kat banyak web.
fresh from oven..pudding roti

Jom semak resepinya...

Bahan-bahan:
10 keping roti butterscotch (Gardenia)..boleh juga gunakan roti butter yang lain.
6 biji telur
2 cup whipping cream
1/2 cawan castor sugar
1 tsp esen vanilla
sedikit cinnamon powder
sedikit kismis 
sedikit butter

Caranya:
1. Sapukan butter pada loyang. Susun roti dalam loyang.
2. Satukan telur, whipping cream, castor sugar, esen vanilla dalam bowl...kacau sebati guna whisker. Then, masukkannya dalam loyang roti tadi. Biarkan sejam sebelum dihiaskan dengan kismis dan cinnamon powder.
3. Sebelum tu, panaskan oven selama 10 min sebelum masukkan loyang tadi dalam oven. Bakar pada suhu 160 celsius, selama 40 min atau sampai brownish (masak). Kalau bakar dalam bekas casserole pun ok..cantik je.

Sos:
2 cup fresh milk
1 tsp esen vanilla
sugar (ikut suka)
2 tbsp cornstarch (ikut suka nak likat macamana)

# Kalau nak gantikan whipping cream dengan susu cair pun boleh. Fresh milk tu pun sama...hehe, jimat sikit kan. Tapi, kalau guna whipping cream, rasanya lagi sedapp..biasalah tu, kalau nak yang sedap2, mesti gunakan bahan-bahan yang mahal sikit.

#Cara hidang; potongkan pudding roti ke dalam piring, pastu tuangkan sosnya diatas pudding. Hiaskan dengan strawberry / fresh fruit. 

#Ok, mesti cuba tau..anak-anak pasti suka...cik abang apatah lagi...('',). Sesuai makan untuk breakfast dan minum petang...untuk menu open house pun ok. emm..shedapnyer!!

Thursday, 17 May 2012

Selamat Hari Guru

Alhamdulillah, selesai sudah Majlis Sambutan Hari Guru di sekolah tadi. Seronok sangat rasa, sampai tak sedar kaki dah lenguh semacam je..huhu. Paling terharu masa perarakan masuk guru-guru ke dalam dewan dengan di apit oleh murid-murid perempuan Pintar 6.

Namun, rasa sangat ralat sebab kali ni cameraman kami tak dapat datang di saat-saat akhir. Takpela, ada hikmahnya tu. Cameraman tu tiba-tiba pening dan tak sihat pagi tadi. Kesian kat dia. Moga dia cepat sembuh. Walaubagaimanapun, masih ada dikalangan guru-guru yang sempat snap beberapa picture kami semua...Alhamdulillah.

Hadiah Hari Guru
Alhamdulillah, tahun ni masih lagi berpeluang dapat hadih-hadiah dari anak murid. Terima kasih banyak-banyak.Tahun ni saya sediakan saguhati kecil pada murid-murid yang bagi hadiah pada saya. Ala..bukan apa pun. Saya bagi diaorang cartoon brooch. Yela..asyik murid-murid je yang bagi hadiah kat kita kan. Tu yang kali ni nak bagi gak.

Dalam banyak karenah murid-murid yang bagi hadiah ni, saya tersenyum bila memikirkan ; anak-anak murid kita ni...
1. Ada yang bagi hadiah pada guru kelas sahaja (hehe..ni yang seronok jadi guru kelas ni..)
2. Ada yang bagi hadiah pada semua guru yang ada di sekolah...di Sri Pintar hanya ada 16 orang guru (yang ni memang bagus..takkan ada guru-guru yang terasa)
3. Ada yang bagi hadiah pada semua guru yang mengajar dia sahaja (ok jugak tu..)
4. Ada yang bagi hadiah pada guru-guru yang dia suka sahaja (..ni kira nasib la..)
5. Ada yang bagi hadiah pada guru yang garang-garang sahaja (..hehe, nak bodek la tu..)

Di sekolah saya, ada seorang murid ni..memang setiap tahun dia bagi hadiah pada semua guru dan hadiahnya adalah pen merah. Samalah dengan saya dulu. Teringat masa zaman sekolah dulu, ayah saya akan belikan saya pen merah untuk dijadikan hadiah hari guru. Bukannya tak mampu untuk beli lebih mahal dari itu. Tapi ayah saya seorang yang sangat berhemah dalam berbelanja dan tidak suka mengajar anak-anaknya bermewah. Pada masa tu, saya rasa malu je nak bagi hadiah tu pada guru-guru.Ye la, hadiah saya tak seberapa. Tak macam kawan-kawan lain. Hadiahnya besar-besar.

Tapi, bila saya sekarang bergelar seorang guru (dah lebih 6 tahun mengajar), barulah saya rasa apa perasaanya dihadiahkan pen merah sempena Hari Guru. Biasanya, setiap kali hari guru, saya akan kumpulkan pen merah yang dihadiahkan murid-murid dan saya akan gunakannya satu persatu. Memang sangat berguna. Kadang-kadang tu, sampai hujung tahun pun tak payah beli pen merah lagi. Senang nak bagi pahala pada mereka yang hadiahkan saya pen merah ni. Hari-hari saya guna. Berbanding yang hadiahkan hiasan-hiasan yang pelbagai...selalunya saya akan simpan dalam kotak sebab takde tempat nak pamerkan hiasan-hiasan tu. Rasa ralat je sebab tak dapat nak gunakan. Kat rumah, memang dah berkotak-kotak penuh dengan hiasan yang dihadiahkan murid-murid sempena Hari Guru.

Walau apapun, hadiah yang paling berharga bagi seorang guru adalah keikhlasan dalam ukhuwah yang dibina dan kejayaan murid-murid tercinta. Saya sendiri rasa sejuk hati bila anak-anak murid berakhlak mulia dengan kita..sejuk mata memandang. Kalau tak pandai, tak apa..yang penting pandai jaga akhlak. Yang kurang pandai akan jadi pandai bila berakhlak mulia dengan guru. Ia selalunya datang dengan pekej..."murid pandai dan berakhlak mulia". Bila akhlak murid dengan guru dijaga, guru dengan rasa senang mengajar dan mendidik muridnya. Bahkan didoakan muridnya agar berjaya dengan cemerlang dunia dan akhirat.

Ya Allah, di saat kesempatan yang diberikan olehMu untukku bergelar GURU ini, jadikanlah daku guru yang cemerlang dunia dan akhirat. Menjadi jutawan akhirat yang berjaya. Mendidik anak-anak menjadi soleh dan solehah.

16 Mei 2012 - Sekolah Sri Pintar, Shah Alam

Saturday, 12 May 2012

It's the weekend

Alhamdulillah, hari ni lega rasa dapat duduk rumah, bebas dengan aktiviti sendiri. Dah banyak minggu sibuk dengan aktiviti sekolah. Memang aktif Sekolah Sri Pintar ni. Minggu depan, hari Rabu (16 May 2012), ada Sambutan Hari Guru disekolah, malam keesokannya Khamis (17 May 2012), ada Majlis Silaturrahim Sekolah Rendah Sri Pintar dengan Sekolah Menengah Integrasi Tahfiz Sri Pintar. Sabtunya pulak (19 May 2012) ada Majlis Hi-Tea Guru & PIBG. Sebelum tu, pagi Sabtu tu saya ada tuition disekolah untuk murid-murid Pintar 6 (UPSR). Semuanya majlis meraikan guru sebenarnya. Alhamdulillah, terima kasih semua.

Things to be done
So, masa yang ada ni saya siapkan beberapa kerja yang tertunda. Pertamanya, mestilah kerja-kerja mengemas rumah yang tak pernah habis...hehe. Tak sempat sokmo...asyik melayan karenah anakanda yang bertuah ni. Anak baru sorang, tapi aktifnya boleh tahan. Sangat ligat. Tak habis kita duk mengelap lantai, dia taburkan biskut pulak. Lepas marah dia main biskut, dia masuk bilik air pulak (dia suka main flush jamban)...habis kena mandikan dia pulak..hehe. Memang tak putus2 kerja dia. Sangat kreatif dan banyak akal. Tapi, mak saya cakap, saya ni walaupun anak aktif macam ni, tak kurus-kurus jugak.

Keduanya, saya nak siapkan banyak tempahan ribbon dan hairclip. Ramai orang duk tanya ribbon saya. Ada yang datang ke gerai adik saya semata-mata nak beli ribbon. Ya ampun..minta maaf banyak2..saya memang tak sempat kebelakangan ni. Insya Allah, Sabtu Ahad ni, saya siapkan.

Ketiganya, nak menjahit langsir dan sarung tilam baby yang ditempah. Yang ni, sekejap je menjahitnya. Yang lambatnya sebab kena tunggu anakanda tidur dulu. So, malam2 je boleh menjahit. Kalau buat cake ke, buat ribbon ke..saya akan buat sama-sama dengan anak. Dia pun seronok tengok kita buat. Tapi, kalau menjahit ni, bahaya sikit. Yela..dengan jarum penitinya, guntingnya..macam-macam. Nanti, mula lah dia sibuk nak tolong gunting kain jugak. Haa..kecuali kalau kita pasangkan cd untuk dia. Memang dia suka...senyap je tengok cd. Tapi, kita pulak yang risau kalau dia senyap je. Takut dia main benda lain.

Haa..banyak tu benda nak buat minggu ni. Apa-apa pun, hubby banyak support saya. Dia pun sibuk dengan business dia di rumah. Nampak macam duk tengah siapkan website yang ditempah. Yang penting, mesti enjoy apa yang kita buat. Barulah seronok dan tak terasa penatnya.

Luangkan masa dengan anak
Anak ni, kita kena luangkan masa kita untuk dia jugak. Pastikan ada masa kita untuk entertain dia..gurau2, bercerita, main dengan dia, drawing dengan dia, etc. Anak saya, kalau papa dia duk dalam office siapkan kerja...dia pun nak kerja gak. So, papa dia akan lukiskan apa2 yang dia nak atas drawing block...pastu dia tambah2, melukis jugak. Lepas siap melukis dan mewarna, dia mesti lari tunjukkan kat saya dan explain apa yang dia lukis. Tergelak dengar explanation dia...dia selalu cakap "ni papa dia, mama dia, anak dia". Dia lukis bulat2 je pun..hehehe.


Saturday, 5 May 2012

Menjahit lah pulok..

Hari ni punyalah excited nak mencuba mesin baru. Tengahari tadi saya ke Jakel membeli kain-kain untuk project jahitan saya. Cuma saya tak berapa puas memilih kain sebab tak banyak choice untuk heavy cotton dan cotton yang bergambar cartoon untuk cadar budak. Konon-konon nak belajar buat cadar katil single untuk anak. Nak belajar dengan mak. Mak kebetulannya ada kat sini seminggu ni. Mak memang pandai menjahit cadar-cadar ni. Selalu dia dapat tempahan jahit untuk cadar & telekung solat (customised).

Masa kami kecik-kecik dulu, memang tak pernah tempah baju. Semuanya mak yang jahitkan. Gaun & maxi kami pun mak yang jahitkan. Dia design sendiri. Selalu jugak dia refer buku fashion dari Jepun...baju sailormoon pun ada...hehe. Kalau baju kurung tu, mak akan jahitkan dengan tulang belut sekali. Jahitan mak memang kemas dan cantik.

Sebenarnya, dalam kepala ni macam-macam nak jahit. Petang tadi, saya sempat siapkan bag yang direka sendiri. Hubby cakap, "Mama tu, ukur lah betul-betul. Main gunting je..". Hehe...nak express potong kain sebab tak sabar nak guna mesin baru. So, berlakulah experiment pertama saya petang tadi. Berpeluh-peluh gak. Mana taknya, hubby pun sibuk duk sebelah saya, tengok saya menjahit. Sibuk nak tahu apa jadi dengan bag yang saya nak jahit. Konon-konon macam supervisor saya..kihkihkih. Sebenarnya, dia pun excited gak. Akhirnya, selepas sejam setengah berlalu, siaplah bag saya. Happy sangat dapat jahit bag sendiri. Walaupun sangat simple...yang penting saya jahit sendiri. Lain kali boleh cuba lagi dengan macam-macam design. Alhamdulillah...
mesin ni user friendly..

kwang..kwang..kwang...my first trial..

Tuesday, 1 May 2012

Cuaca yang panas

gambar Mr Google
Seminggu ni, cuaca memang terasa panas sangat. Badan asyik berpeluh tak kira siang atau malam. Kadang-kadang, saya terpaksa bangun malam untuk mandi sebab rimas dengan keadaan yang berpeluh waktu tidur. Dalam rumah ni asyik buka tingkap memanjang. Nasib baiklah rumah tingkat 8. Ada privacy sikit. Boleh selak langsir seluas-luasnya. Angin malam sejuk..nyaman..segarr. Bahagia rasa..huhu.

Banyakkan minum air masak
Cuaca yang panas macam ni, kita memang kuat minum air. Anak saya, kat rumah, asyik minta air masak je. Nampak macam dia banyak minum dari makan. Saya sendiri pun sama. Di sekolah memang habis air mineral sebotol yang 1.5 liter ditambah dengan air yang saya bawa dari rumah, 1 liter. Lepas zohor lak, saya refill air kat pantry sekolah. Fuhh..memang selalu dahaga.

Dahaga simpton diabetics
Hari tu, saya pelik gak kenapa saya ni asyik minum air je. Hubby lak kurang minum air. Pastu, saya terfikir, orang kata, kalau ada diabetics, memang kuat dahaga. So, malam tu jugak saya ke klinik ambil darah, check gula. Alhamulillah, takde diabetics..bacaan gula saya 5.6 (masa tu baru lepas makan).

Sunday, 22 April 2012

Karnival Coklat (jualan gudang)

Alhamdulillah, anak n hubby dah tidur. Kesian tengok dua beranak ni. Penat seharian ikut saya ke program sekolah. Minggu depan ada lagi program ko-kurikulum hari Ahad, Pertandingan Amal Islami Zon 2 untuk acara berkumpulan pulak. Moga Allah permudahkan segala urusanku...Ameen.

Dalam perjalanan tadi, saya sempat baca banner kat tepi jalan pasal Karnival Coklat (Kandos) di kilangnya, seksyen 16, Shah Alam. Karnival tu mula 27 & 28 April 2012, pukul 10 pagi hingga 6 petang. Hubby dah ajak pergi tadi. Kalau ada coklat untuk baking pun ok gak. Tengoklah nanti...ingat nak beli borong untuk jualan di pasar malam ke, jualan di sekolah ke...

So kawan-kawan, kalau berkelapangan, jom lah ke kilang Kandos. Harganya memang murah. harga gudang. Kalau nak buat stok untuk goodies birthday anak-anak pun boleh ('',).

Sunday, 15 April 2012

Minggu-minggu yang busy di sekolah

perbarisan rumah-rumah sukan
rumah merah @ Muhammad Al-Fateh
acara murid-murid pintar 5
guru besar(tudung coklat) & pengarahsukan tahun ni(tudung biru)
Alhamdulillah..minggu ni agak lega sikit selepas bertungkus lumus dengan gerak kerja untuk Karnival Sukan sekolah. Beberapa minggu lepas, kerja di sekolah memang bertimbun-timbun dengan latihan Pertandingan Amal Islami peringkat zon, Gerak Gempur UPSR, Karnival Sukan Sekolah. Alhamdulillah, yang terdekat dalam bulan 4 ni tinggal nak fokus pada Pertandingan Amal Islami Zon 2 dan Daerah pulak.

Bila sibuk-sibuk macam ni, memang tak sabar rasanya nak tunggu cuti sekolah. Seronok rasanya dapat duduk dirumah dengan aktiviti kita sendiri. Macam hilang batu sebeban di kepala...hehe. Masa tu, saya switch off dulu hal-hal sekolah dalam kepala otak ni. Betul-betul tumpukan pada family matters.

Kalau kat sekolah, kena ikut peraturan orang lain (majikan). Yelah..semua benda ada rules, ada target, ada dateline, dan yang paling perlu dijaga; kita deal dengan orang yang pelbagai. Tambah-tambah macam saya ni guru sekolah swasta...banyak benda perlu dijaga bila deal dengan parents, anak-anak murid, orang luar dan guru-guru lain.

Kalau duduk dirumah ni, flexible. Ikut kita nak basuh kain bila, memasak bila, mengemas bila, etc. Masak pun ikut selera dan senang kita. Takde kaitan dengan orang lain. Kita deal dengan buah hati kita (suami dan anak tersayang). Kita happy buat kerja-kerja rumah untuk orang-orang tersayang. Kita jualah 'pengurus' bagi family kita. Hehehe...hubby jadi 'penasihat'.

Apapun, seronok sebenarnya jadi cikgu ni. Mula-mula jadi cikgu dulu, memang agak tertekan bila saya tak pandai nak control class. Lama-lama tu, ok..Alhamdulillah. Maybe sebab saya minat dengan profession ni, hal-hal sekolah ni senang serasi dengan saya, Alhamdulillah (hehe..masuk bakul angkat sendiri). Di Sekolah Sri Pintar, Guru Besar kita orang memang seorang yang amat memahami, baik hati dan lembut dalam ketegasan. Suasana kerja pun seronok. Guru-guru, masing-masing nak buat yang terbaik. Sama ada dalam pengajaran dan pembelajaran.

Besar amanah & tanggungjawab mendidik ni. Seorang guru bukan saja mengajar, bahkan mendidik, memimpin, memberi motivasi, menjadi role model, etc. Bukan senang mendidik anak-anak primary school. Banyak dakwah perlu dilakukan melalui dakwah bil hal selain dakwah bil lisan.

Ya Allah, berikanlah daku kekuatan dan ketabahan dalam misi dakwah ini...Ameen ya Robb.