Thursday, 25 October 2012

Strawberry Cheese Tart

strawberry cheese tart in e making..

siap dihias...
fresh from oven..dah masak..
sedap sangaat...
Dah lama nak buat cheese tart ni. Alhamdulillah, petang tadi dapat buat dan cadangnya untuk makan raya. Tapi, tak banyak sangat...dapat 2 bekas je. Nak buat lagi sempat ni...tapi badan dah letih. Satu hari ni kelam kabut membasuh baju je. Baju2 untuk balik kampung belum di kemaskan lagi. Esok pagi2, kami akan beraya dengan opah dulu, pastu terus ke Tanjung Karang. Anakanda sorang ni asyik nangis je tadi sibuk tanya bila nak balik kampung. Sampai dah tak larat nak pujuk....hehe. Dia cakap "mama!!...nak balik kampung acik atol..cepatlah siap!!" . Kesian dia..rindu kat kampung. Memang dah lama tak balik pun. Bila ditanya kat kampung ada siapa? Mulalah dia sebut nama sorang2...atok, nenek, acik atol, acik wardah, iman...hehe.

Resepi Strawberry Cheese Tart
Tart shell:
340 gm butter (Anchor-salted)
100 gm icing sugar
2 biji telur (gred C)
580 gm tepung gandum
2 tsp esen vanilla
acuan tart

Cara-cara:
  1. Dengan menggunakan spatula kayu, pukul butter dan icing sugar sampai sebati. Jangan pukul lama sangat.
  2. Then masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi dengan menggunakan spatula.
  3. Then, masukkan tepung sikit2. Pukul lagi sampai jadi dough. 
  4. Then, masukkan dough tadi dalam plastik dan simpan dalam fridge semalaman. Kalau nak cepat, simpan setengah jam pun ok.
  5. Then, letakkan dough tadi ke dalam acuan. Tekan elok2, biar tak nipis sangat dan tak tebal sangat. Then, cucuk dengan garpu sebelum dibakar dengan suhu 170'c selama 25 minit atau sehingga masak.
  6. Biarkan sejuk sebelum diletakkan fillingnya.Tart shell ni boleh disimpan didalam chiller/ fridge. Bila2 nak guna, senang dah ada kan...

Cream cheese:
250 gm cream cheese (Philadelphia)
50 gm castor sugar
1 biji telur (gred B)
1/2 tsp esen vanilla / esen lemon

Cara-cara:
  1. Keluarkan cream cheese 30 minit awal sebelum digunakan. Tapi, jangan biarkan cream cheese jadi suhu bilik.
  2. Blend semua bahan. Letakkan telur dibawah sekali. Pastu bahan-bahan lain tu masukkan je semua. Then, blend sampai lumat dan tak berketul. Senang je cara saya..hehe.

Cara nak letakkan filling dan cream cheese:
  1. Pastikan tart shell kita betul2 sejuk.
  2. Letakkan strawberry filling tadi ke dalam piping bag. Letakkan juga cream cheese ke dalam piping bag.
  3. Dalam tart shell kita ni, letakkan filling dulu, baru letakkan cream cheese. Then decorate atasnya dengan pewarna merah.
  4. Bakar dalam oven dengan suhu 170'c selama 5-10 minit. Nak tahu dah masak ke tak...caranya; letakkan hujung jari kita atas cream cheese tu. kalau dah tak melekat, tandanya dah masak.
Ok, cubalah..sedap sangat. Saya ni first time buat. Kena improve lagi pembuatan tart shell saya. Tak kemas nampaknya.

Kalau nak lebih jelas, jom tengok tutorialnya disini. Ada diajarkan cara2 nak decorate tart kita ni. Terima kasih banyak2 atas tunjuk ajar Pn Azlita. Memang sangat jelas. Suka baca blog Pn Azlita... ^ ^

No comments:

Post a Comment