Sunday, 10 March 2013

Ragam awal tahun 2013

Alhamdulillah, sedar tak sedar dah masuk bulan Mac kita di tahun baru 2013. Pelbagai perancangan dan aktiviti dah dilaksanakan dan banyak lagi perancangan lain yang sedang diusahakan...ye tak. Saya sendiri tahun ni memang terasa kesibukkannya. Blog ni pun saya hold dulu. Bukan tak ingat nak meng-up date. Tapi, saya dulukan aktiviti2 lain yang tak putus2 perlu dilaksanakan.

Semakin sibuk di sekolah
Di sekolah, guru-guru memang tengah sibuk dengan sistem baru pendidikan dalam perlaksanaan PBS. Walaupun saya tidak terlibat dek kerana saya tidak mengajar murid2 tahap 1, lempiasnya dirasai bersama kerana gerak kerja kami disekolah saling berkaitan dan kami tiada pertambahan guru.

Tambahan pula sekarang ni anakanda Muhammad Farhi dah bersekolah sekali dengan saya, dibangunan yang sama. Cuma dia di tingkat atas (pra). Biasanya, bila ada kerja yang tidak dapat disiapkan waktu sekolah, saya akan stay back di sekolah siapkan kerja sampai pukul 5 petang. Terutamanya kerja2 rutin marking worksheet budak2, buat lesson plan, dan sebagainya. Tapi, semenjak ada anakanda di sekolah ni, kena melayan dia dulu sebelum sambung kerja2 lain.

Ragam Muhammad di sekolah
Sekarang ni bila ada anakanda ni, kelam kabut sikit saya di bilik guru. Hehe..maklumlah boboiboy tu, sekali dia bertukar, aktifnya boleh tahan. Sampai masuk ke bilik guru besar. Bilik guru tu dibuat macam rumah sendiri. Mula2 dulu, Muhammad pernah terkencing di depan bilik meeting. Kelam kabut juga saya. Segan dengan guru2 lain. Masa tu, saya tengah meeting bersama HOD yang lain dan saya tak benarkan anak saya ikut masuk meeting. So, saya suruh dia stay di bilik saya. Tengok2, dia duk mengintai2 di luar bilik meeting nak panggil saya. Saya buat tak layan dan teruskan meeting. Apa lagi, terkencingla kawan tu kat depan bilik meeting..hehe. Itulah cabarannya mula2 dulu...terkencing kat bilik meeting, tumpahkan air di carpet bilik guru, makan biskut bersepah2 atas carpet, main air kat sinki bilik guru, panjat2 meja guru2 lain..hehe..memang kelam kabut mula2 dulu. Alhamdulillah, sekarang ni dah banyak berubah dan senang dikawal. Dia suka colouring & drawing. Bagi dia kertas satu, dia akan leka dengan drawing & colouring. Masa tu, bolehlah saya siapkan kerja2 lain.


Cuti sekolah bulan Mac
Cuti sekolah pun dah tak lama. Insya Allah, saya akan balik kampung (kota bharu) untuk 3-4 hari. Andainya masa tu ada pilihanraya, hubby tak ikut sekali. Saya akan balik dengan adik. Tak sabar rasanya nak balik kampung. Nak belajar menjahit telekung solat dengan mak. Mak jahit telekung solat memang kemas...cantik dan tak perlu untuk pakai anak tudung. Mak selalu juga dapat tempahan jahitan telekung ni. So, rugi kalau saya tak belajar dengannya kan..huhu.


Bisnes masih berjalan
Tahun ni, bisnes saya ada banyak perubahan yang telah saya dan suami rancangkan. Rasa macam banyak benda yang boleh dibuat. Tapi, tak semuanya dapat dilaksanakan atas kekangan masa, kesihatan, dan kewangan. Kena buat sikit2..satu2..baru tak serabut. Fokus pada satu benda lebih elok daripada banyak benda yang tak terlaksana. Insya Allah, moga tahun ni lebih baik dari tahun2 lepas.

Okey, sekian dulu untuk entry kali ni. Nantikan produk2 premix terbaru edaran Wan Home Bakery dengan harga yang menarik. Jalapeno cheese powder masih banyak dalam stok kami dan ramai customer dah repeat order. In Sya Allah, minggu depan akan sampai mashed potato premix yang rasanya memang macam kfc. Ianya sekali dengan gravy yang juga premix. Ada banyak lagi produk premix kami yang akan kami promosikan tahun ni. In Sya Allah, sangat berbaloi dan memuaskan.

Friday, 28 December 2012

Muhammad dah nak sekolah

Asalamualaikum W.B.T.
Alhamdulillah, minggu ni dapat selesaikan urusan pendaftaran sekolah untuk anakanda Muhammad Farhi. Kami hantar dia ke Sekolah Sri Pintar untuk pra 4 tahun. Sekolah ni tempat saya mengajar. Sekolah ni ada sekolah menengah, sekolah rendah dan tadika (pra). Saya mengajar murid sekolah rendah dan sedar tak sedar, dah 6 tahun saya berkhidmat di situ. Alhamdulillah, syukur atas nikmatnya.

Sebelum buat keputusan untuk hantar anak saya ke situ, saya berminat juga nak hantarkan anak saya ke beberapa tadika lain. Bayaran permulaannya pun lebih kurang. Cuma, kami di Sri Pintar ada kelebihan dari segi pengurangan bayaran yuran bulanan sehingga 75 %...banyak tu..hehe. Selain tu juga, saya lebih yakin dan percaya pada guru-guru Sri Pintar dan tekad untuk menghantar anak saya ke sana. Alhamdulillah, syukur tak terhingga.

Harapan saya, moga anakanda tersayang, Muhammad Farhi, hidupnya sentiasa diberkati Allah, diberikan kesihatan dan kebahgiaan yang sempurna serta menjadi anak soleh yang hebat & cemerlang dunia & akhirat..Ameen Ya Robb. Anak saya ni memang sangat aktif. Seminit tak duduk diam. Mulut pun boleh tahan becoknya...volume pun kuat. Kalau bercakap tu, memang susah nak berhenti...siap ada gaya dan aksi lagi. Risau juga dibuatnya. Bila difikir2kan hal ni, memang tak lena tidur. Macamana lah anakanda ni nanti di sekolah ? Harap2 tak menyusahkan guru2nya. Maklumlah, guru2nya semua sahabat2 saya. Apapun, saya perlu yakin dan percaya pada anak saya dan yakin dan percaya juga pada guru2nya. Moga ada hikmahnya.

Muhd dgn uniform sekolah Sri Pintar...kopiah belum ada..

Monday, 10 December 2012

Durian layered cake

Kali ni saya buat durian layered cake atas permintaan Muhammad Farhi. Hehe...anakanda la tu. Durian pun banyak dalam freezer tu. Hari tu, hubby beli durian sampai 5 biji. Katanya durian musang king. Dah banyak camtu, saya simpan je dalam freezer. Boleh tahan lama. Dalam kepala ni dah plan macam2 nak buat dengan durian tu. So, jadilah durian cake ni. Specialnya cake ni sebab ianya bukan diperasakan dengan durian. Tapi, saya layerkan ia dengan isi durian yang fresh. Memang creamy dan sedap. Sekali makan tu, boleh tutup mata..nikmatnya. Hehe...cubalah tau. Rujuk resepinya disini.

baru letak dalam oven
deco atas
kacang tu tumbuk sendiri..hehe..

sedap sgt..


Wednesday, 5 December 2012

Strawberry Muffin

Petang-petang sedap juga dapat makan yang segar2...putu piring ke, ubi kayu rebus ke, buah berangan rebus ke...huhu..tak menahan. Teringat masa saya kecil2 dulu, mak selalu rebus buah berangan untuk minum petang. Memang sedap, lembut je. Mak gunakan pressure cooker, kejap je rebus.

So, petang ni, saya terfikir nak buat muffin. Senang dan bahan2 pun dah ada di dapur. Anakanda pun suka makan. Strawberry filling lebihan buat crepe hari tu ada banyak lagi. So, apa lagi, jadilah resepi belasah saya ni...main guna cawan je sukatannya..ikut logik sukatan air dan tepungnya. Kira experiment la ni...hehe. Ni yang hubby selalu bising ni..suka sangat buat experiment. Kalau jadi, takpe...kalau tak jadi, tu yang membazir. Tapi, kali ni memang jadi..mabeles!

Bahan-bahan:
1/2 cup minyak jagung
3/4 cup castor sugar
1 1/2 cup self raising flour (sifted)
4 biji telur (gred m)
2 tbp susu tepung
1 tsp esen vanilla
1/4 tsp salt

Strawberry filling

Cara-caranya:
  1. Pukul telur dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla, minyak, susu tepung & garam.
  2. Pukul lagi hingga sebati. Then, stop beating dan masukkan tepung sikit2. Kacau cara 'kaup balik' menggunakan spatula kayu. Kacau perlahan2 sampai sebati.
  3. Masukkan dalam paper cup 3/4 je..jangan banyak2...nanti melimpah lak. Then, letakkan strawberry filling atasnya menggunakan piping bag.
  4. Bakar dalam oven pada suhu 180c selama 35 minit atau sehingga masak.
**Jangan lupa, panaskan oven dulu, sebelum sediakan batter.
**Bila2, kalau nak tambah kekacang ke, chocolate chip ke...mesti sedap.
**Minyak jagung tu, boleh juga gunakan butter yang dicairkan.

Monday, 3 December 2012

Bubur nasi Muhammad

Mama : Muhammad, pagi ni kita nak makan apa?
Muhammad : Nasi ayam lah..
Mama : Aik, pagi2 makan nasi ayam?...nantilah tengahari mama masak nasi ayam. Pagi ni kita makan nasi bubur tau.
Muhammad : .... <angguk jer>

So, pagi ni saya masak bubur nasi favourite Muhammad, anakanda sorang tu. Saya masak ikut bahan apa yang ada dirumah. Lagipun, ikan bilis & kacang goreng nasi lemak semalam ada lagi. Sedap jugak dimakan bersama bubur nasi ni. Memang sedap, anakanda sampai menambah2. 


Muhammad panggil nasi bubur..

Bahan-bahan:
1 1/2 pot beras
isi dan tulang ayam (ikut suka)
1/2 batang carrot (potong dadu)
4 ulas bawang putih (diketuk2)
1 1/2 inci halia (dihiris panjang)
1 1/2 kiub chicken stock

1 helai daun pandan
garam & gula secukup rasa

daun bawang, ikan bilis & kacang goreng, telur goreng.

Cara-cara:
  1. Rebus nasi dengan air yang banyak dalam 3 liter bersama2 daun pandan. Masukkan juga ayam kita tadi. Rebus dengan api yang sangat perlahan.
  2. Masukkan halia, bawang putih dan secubit garam. Rebus sampai ayam dan nasi lembut..ada naik minyak ayam. Masukkan carrot dan rebus lagi sampai sampai carrot lembut.
  3. Perasakan dengan chicken stock, garam dan gula. 
  4. Siap untuk dihidangkan bersama daun sup/bawang, ikan bilis & kacang goreng, juga telur dadar. 
  5. Kalau ada minyak bijan, boleh masukkan sekali satu sudu. Aroma minyak bijan memang wangi dan sedap.
Seronok masak bila anak makan. Anak saya, sejak cuti sekolah ni dah pandai request nak makan apa. Sekali kita masak tu, dia memang betul2 makan. Alhamdulillah, dia pandai makan pedas, pandai makan sayur. So, apa yang kita makan, dia boleh makan. 

ni Muhammad dah menambah kali ke 3..huhu

Cuti Sekolah | Karenah Anakanda

Hari ni saya dengan anakanda ke PETRONAS (Kedai Mesra) untuk bank in duit ke a/c CIMB. Sebelum sampai ke PETRONAS, saya berkali2 pesan pada anakanda sorang ni;

Mama: Muhammad, kita nak pergi Petronas ni. Mama nak bank in duit jap.
Muhammad: Yeayy2...nak pergi Petronas. Nanti Muhammad nak beli Boboiboy lagi. Muhammad nak Boboiboy Petir. Muhammad ada duit ni <sambil tunjukkan duit syiling yang dia ada..hehe..ada la dalam 80 sen>
Mama: Muhammad, kan dah beli hari tu. Buat apa banyak2. Membazir je. Kesian kawan2 Muhammad kat Palestin takde mainan macam Muhammad, kesian kan?
Muhammad: <terdiam berfikir> emm...Muhammad nak tengok je..Muhammad x beli pun. 
Mama: <terseyum lega>

Sampai je kat Petronas (Kedai Mesra), saya pesan lagi...ulang2 ayat yang sama supaya dia ingat & faham. Masuk je kedai tu, dia terus berlari cari boboiboy. Alhamdulillah, dia takde cakap nak beli. Memang dia tengok2 je...macam window shopping..hehe. Lepas tu, biasalah, anak saya ni tak duduk diam. Habis dia pusing satu kedai tengok barang2 yang dia suka. Mulutnya tak berhenti2 membebel entah apa2...hehe..kelakar la anak mama ni.

Dalam sibuk menggunakan mesin cash deposit tu, sesekali saya panggil dia supaya dia tak melarat keluar kedai pulak. Risau jugak, sekarang ni musim culik budak kan. Tiba2, masa saya panggil dia beberapa kali, dia tak menyahut. Mulalah berdebar dibuatnya. Pastu dengar dia menjerit "Mama!! Muhammad kat sini la. Muhammad nak gula2 ni. Mama!! ada halal tak gula2 ni?" Kahkahkah...semua orang kat kedai tu gelak tengok dia. Suara dia memang kuat..macam mama dia..hehe. Kelakar la Muhammad ni. Saya pun belikan la gula2 tu. Kesian kat dia..memang ada halal JAKIM kat gula2 tu.
Muhammad Farhi...3/12/2012

tengokla tu..aksi apa tu..



Saturday, 24 November 2012

Cuti Sekolah | Crafting 1

Cuti sekolah kali ni, saya sibuk dengan macam2 projek...hehehe, kononnya. Sebenarnya, macam tu lah saya setiap tahun. Bila ada benda yang teringin nak dibuat, tapi tak berkesempatan, semuanya dilonggokkan dalam cuti sekolah. Terutamanya, cooking, baking, crafting, sewing, etc. Bila dapat buat tu, puas sangat rasa.

So, petang tadi, saya menyiapkan projek keychain saya. Saya mulakan dengan pack DIY yang saya beli secara online. Seronok bila dapat buat sendiri. Tak susah rupanya. 

Kitty Keychain...first trial..

Teddy Keychain...second trial..

Saya ni baru first time jahit blanket stitch ni. Jahitan ni pernah saya belajar masa sekolah dulu. Tapi, dah tak ingat. Jahit jelujur ok la...hehe. Memang masa sekolah dulu, mak suruh jahit jelujur baju kurung sendiri.

Ok, nak permisi dulu. Manfaatlah cuti sekolah ni sebaiknya...untuk diri, keluarga dan masyarakat. Moga hidup diberkati Allah...Ameen.