Tuesday, 1 November 2011

Buttercake versi 1.11.11


gebu & sedap
buttercake pada tarikh 1.11.11

Dah seminggu cuaca muram je..hujan petang2. Sesekali sedap gak dapat makan putu bamboo ke, putu piring ke..huh..sedap. Hari ni, kepala ni berat je. Hubby cakap, saya ni angin. Entahla...Maybe, banyak kerja di sekolah..banyak memikir..

Apa lagi, hari ni mula la nak buat cake. Buat cake ni, enjoy..seronok rasa. Seronok tengok cake dalam oven mengembang, naik tinggi. Seronok bila tengok hubby & anakanda excited kita buat cake. Seronok bila semerbak bau cake dalam rumah. Woww!..ada kepuasan yang susah nak cakap camne..hehehe..skima je.

Ok, jom semak resepi ni. Ni resepi mak tercinta. Kek ni mak selalu buat masa kitaorang kecik2 dulu. Mesti cuba tau!

Bahan-bahan:
3 cup self raising flour (ayak dulu 2 kali)
2 cup castor sugar (saya guna 1 cup je)
1 tsp salt
2 tbsp milk powder
1 cup butter
1/2 cup water
5 eggs AA size (kalau takde size AA, guna 6 biji)-asingkan telur merah & telur putih

Cara-cara:
Bowl 1: Bismillahirahmanirrahim..Pukul butter dengan sugar sampai warna putih. Then, masukkan telur merah, pukul lagi. Masukkan salt, milk powder, salt..pukul lagi. Last sekali, masukkan tepung sikit2..pukul slow2.

Bowl 2: Pukul telur putih sampai betul2 kembang...saya guna speed 4-5 (kendwood mixer). Letak gula sikit..dalam 1 sudu ke..nak cepatkan telur tu kembang. Bila diterbalikkan bowl, bancuhan tu tak jatuh.

Campurkan bancuhan dari bowl 1 ke bowl 2..guna spatula kayu. Kacau perlahan2 sampai sebati. Pastu, masukkan dalam loyang 9" ataupun dalam cupcakes liner. Bakar selama 45min - 1 jam dengan suhu 180'c.

No comments:

Post a Comment