Sambal kicap ni saya belajar daripada kawan sekerja. Memang sedap dan lain dari yang lain. Rasanya cukup dengan pedasnya, manisnya, lemaknya, masinnya. Kalau tak percaya, boleh cuba. Sambal kicap ni sangat sesuai untuk bihun sup ayam, daging dan sebagainya. Saya abadikan resepi ni dalam blog saya sebagai rujukan dikemudian hari. Jom semak resepi.
Bahan-bahan:
Segenggam cili api (dibasuh dan tak perlu dibuang tangkainya)
Sebotol (kecil) Kicap Cap Kipas Udang
4 labu Bawang besar (dihiris)
Cara-caranya:
Goreng bawang yang dihiris sehingga garing. Pastu ketepikan.
Goreng pula cili api dengan minyak yang sama sampai garing sikit. Pastu ketepikan.
Then, masukkan kicap sebotol, bawang dan cili yang telah digoreng tadi ke dalam blender. Blend sampai lumat. Siap! Masukkan sambal kicap kita ni ke dalam bekas dan siap untuk dihidangkan bersama bihun sup kita.
Nampk cam sedap ...bleh tahan brapa lama klau simpan dlm peti sejuk?
ReplyDeleteSorry mamaAdam..br reply..
ReplyDeletekicap ni tak pernah lagi saya simpan lama...biasanya, kalau masak tu, terus je habis..
rasanya, kalau diletak dalam bekas elok,masukkan dlm fridge lg...mesti tahan lama...seminggu 2 minggu kot.. =)