Friday, 11 November 2011

Apam Mekar

rendang ayam
Raya Aidiladha yang lepas, kami sekeluarga beraya dirumah je. Anak soleh mama tak sihat. Chicken pox dia tak sembuh lagi. So, bertapalah kami bertiga dirumah...hehe. Malam raya tu, saya sempat masak rendang ayam dengan ketupat nasi. Juadah raya kami hari tu.. rendang, ketupat, biskut2 raya (tempah dari atuk ri)..simple je. Nak buat cake, tak sempat. Bahan2 pun tak sempat beli.

Raya kedua tu, saya buat apam mekar. Ambil resepi daripada website my resepi. Jom semak resepi.
apam mekar
Bahan-bahan:
250 gm gula
2 biji telur
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 sudu kecil ovallete
1 sudu kecil esen vanilla
pewarna (ikut suka)
paper cup

Cara-cara:
1. Panaskan periuk kukus. Bungkus penutupnya dengan kain untuk mengelak air dari jatuh ke atas bahan kukusan.
2.Pukul telur dengan gula sampai kembang.
3.Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
4.Masukkan ovallete dan pukul lagi.
5.Masukkan susu segar dengan tepung berselang seli.
6.Bahagikan adunan kepada 2 warna (ikut suka). Then, letakkan dalam piping bag dan letakkan dalam paper cup. Kukus selama 10-15 minit (ataupun sampai masak...bergantung kepada size paper cup).

ops lupa!..satu lagi, api mesti besar supaya apam tu mekar. Kalau tak..dia tak jadi.

No comments:

Post a Comment