Wednesday 30 May 2012

Nasi Lemak

Pagi ni saya masakkan nasi lemak untuk anakanda sorang ni. Dia memang suka sangat dengan nasi lemak. Sekali makan tu memang menambah. Saya yang kena stopkan dia makan. Kalau tidak, asyik menganga je mulut dia..hehe. Tapi, anak saya ni makan pun ada mood gak. Kalau noodles, spaghetti, macaroni, nasi lemak, sup-sup...memang suka sangat.

Masak nasi lemak memang senang. Boleh makan dari pagi sampai tengahari. Kira 2 in 1. Tengahari nanti, dah tak payah masak. Kalau nak tambah lauk, goreng je ayam..hehe. Nasi lemak ni, resepi yang saya cuba2 buat dan dah jadi biasa buat dengan cara ni. Jom semak resepi.

Nasi Lemak
Bahan-bahan:
2 cawan beras basmathi (beras ni je ada kat rumah...kami memang guna beras ni)
2 1/2 cawan air + santan sawit (ala..peket hijau tu..dia liquid...suka guna santan ni...senang disimpan) 
halia, bawang merah, daun pandan, biji lada hitam (sikit je)
garam secukup rasa

Cara-caranya:
Semua tu, masukkan dalam rice cooker. Masak macam biasa. Siap! Satu rumah harum baunya nanti.

Sambal
Bahan-bahan:
Bahan A
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
80 gm cili boh (yang dalam bekas dadih kecil tu)
sedikit belacan

Bahan B
Ikan bilis (goreng dulu separuh masak)
1 asam keping
garam & gula secukup rasa (bubuh gula sampai warna dia tukar merah pekat sikit)

Cara-caranya:
  1. Blend semua bahan A. Sekali dengan cili boh tu. Jangan lupa letak air sikit dalam blender tu sebelum blend. Bila dah siap di blend, biarkan dulu bahan A tadi dalam blender tu. Bagi dia serap & sebati semuanya. Lagi sedap, wangi masa menumis nanti.
  2. Pastu, panaskan kuali (saya gunakan chinese wok), letak minyak masak, masukkan semua bahan A tadi..tumis sampai pecah minyak. Then, masukkan ikan bilis, asam keping, garam & gula. Boleh letak air ikut suka. Minyak menumis tu biar banyak sikit. Nanti senang nak menumis. Sambal pun sedap dan cantik. 
Ok, dah siap! Sedap makan nasi lemak ni dengan  telur rebus/ telur dadar, ikan bilis goreng, kacang tanah goreng, timun dan sambal kita tadi.



No comments:

Post a Comment