Raya kedua ni ingat nak buat spaghetti carbonara yang saya namakan "Spaghetti Udang Anak Soleh"..Jom share resepi.
Bahan-bahan:
*kuantiti bahan-bahan ni ikut selera & masak untuk berapa orang
Spaghetti (rebus sampai lembut..letak minyak sikit)
Udang (buang kulit...senang nak makan)
Carbonara sauce (prego yg tin...warna biru)
Heavy cream/ thickened cream (kalau takde pun takpe..)
Bawang besar..banyakkan bawang besar daripada bawang putih (blend)
Bawang putih..sikit je (blend)
Cendawan cina (hiris...ada dijual yang dah siap dihiris..yang kering nyer)
Kacang peas (frozen)
Serbuk oregano
Garam
Butter Anchor (untuk tumis)
Cara-cara:
1. Tumis bawang besar dengan bawang putih yang dah di blend dengan butter sampai pecah minyak.
2. Pastu, masukkan udang (ikut nak banyak mana)..goreng sampai masak udang.
3. Then, masukkan cendawan cina & kacang peas...pastu, masukkan carbonara sauce..Kacau lagi...masukkan garam sikit je..sebab sauce tu dah cukup rasa..4. Last sekali, masukkan spaghetti yang dah direbus & ditoskan. Kacau lagi..gaul sebati..tutup api. Hiaskan dengan daun oregano..yummy..sedap sangat.
Simple je..senang nak masak. Kat rumah memang selalu ada pasta. Cadangkan untuk anakanda sorang ni. Lagi senang bila dah ada paste Prego.Cubalah..mesti anak-anak suka. Makan menambah...^_^
No comments:
Post a Comment