Wednesday 30 May 2012

Resepi Pudding Custard Fruit Cocktail

pudding custard fruit cocktail...bekas kecil, senang nak makan..

Atas permintaan ramai, saya updatekan resepi pudding kastad fruit cocktail. Resepi ni pun resepi bonda tersayang. Mak olah resepi ni dari resepi asal trifle pudding. So, selalu jugak mak buatkan pudding ni untuk kami sekeluarga. Kalau dah pandai nanti, jangan lupa share pada orang lain tau. Moga ilmu yang sedikit ini ada manfaatnya buat semua..Ameen. Ok, jom semak resepi.

Bahan-bahan:
Bahan A
1 tin susu cair
1 tin creamy sweet corn
2 tbsp sugar
3 tbsp tepung kastad
sedikit pewarna kuning telur

Bahan B
1 tin fruit cocktail

Bahan c
1 packet crystal jelly (saya suka perasa raspberry)

Cara-caranya:
  1. Gunakan chinese wok, masukkan semua bahan A kecuali tepung custard. Pastu, barulah panaskan api. Kacau bahan-bahan tadi tanpa berhenti. Bila dah panas sikit bahan tadi, barulah masukkan tepung custard yang dibancuh dengan sedikit air. Kacau lagi sampai pekat & likat. Then, agak2 dah masak, tutup api dan tuangkan dalam bekas masa tengah panas2. Kalau dah sejuk, nanti keras pulak.
  2. Fruit cocktail ni, toskan dulu sebab tak guna airnya (tapi, jangan buang airnya tu...boleh buat air punch yang sedap & menyegarkan ^__^). Then, letak fruit cocktail tadi atas bahan A. Susun cantik2. Kalau nak gunakan buah peach dalam tin pun sedap jugak.
  3. Bahan C ni perlu dimasak mengikut peraturan dalam kotak dia. Saya gunakan cystal jelly brand Nona. Kat kotaknya ada ditulis macamana nak masak crystal jelly ni. So, ikut betul2 apa yang disuruh. Pastu, lepas masak crystal jelly tu, tuangkan atas layer fruit cocktail tadi perlahan-lahan. Siap! Biarkan sejuk sebelum masukkan dalam fridge. Makan sejuk2 memang sedap.
Ok, kawan-kawan, kalau tak berapa jelas cara-caranya tu, bagitau saya ye..Tinggalkan komen kat bawah ni pun takpe.

4 comments: