carrot cake...fresh from oven.. |
simple..carrot cake with cream cheese frosting |
carrot cake..sangat sedap.. |
1 1/4 cup minyak jagung
4 eggs
120 gm castor sugar
120 gm brown sugar
100 gm walnut & almond (dibakar dulu & dicincang)
1/2 cup kismis kuning
1/2 cup chocolate chip
1 1/2 cup carrot (diparut)
250 gm self raising flour (di ayak dulu)
1/4 tsp cinnamon powder
1/4 tsp salt
Topping:
250 gm cream cheese
100 gm butter
100 gm icing sugar
1/4 tsp esen vanilla
Cara-cara:
- Pukul telur sehingga kembang. Masukkan minyak, castor sugar dan brown sugar, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
- Masukkan walnut, kismis, carrot (perah sikit kalau berair), chocolate chip, garam, cinnamon powder.
- Pastu, masukkan tepung sikit2. Guna spatula kayu untuk kaup-balikkan adunan.
- Masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan butter dan ditaburkan tepung atas butter (sikit jer.).
- Bakar selama 45 minit pada suhu 180C. Cucuk kek dengan lidi untuk pastikan dah masak ke belum. Sekiranya dilidi tiada kek yang melekat, tandanya dah masak. Kalau ada melekat kat lidi tu, tandanya belum masak lagi. Bila dah masak, sejukkan di luar oven.
Cara nak sediakan topping:
- Masukkan semua bahan dalam blender atau mixer. Blend sebati dan jangan berketul...nanti tak cantik. Kalau guna mixer jadi berketul2, guna je blender.
- Bila kek dah sejuk, sapukan atas kek. Sejukkan dalam fridge sebelum dihidangkan.
Tengok kek yang dah siap tu memang menarik. Saya nak cuba buat masa cuti Awal Muharam nanti
ReplyDeleteLinda, hehe..cubalah..memang sedap..kalau nak kurang manis, kurangkan castor sugar sikit.. =)
Delete