Wednesday, 22 February 2012

Donut sedap..

Malam ni, lepas solat maghrib, tak sabar nak cuba resepi baru..donut sedap. Kali ni, resepinya sangat mudah dan simple. Saya ambil dari blog Kak Ina . Siap ada tutorial cara buat donat ni. Memang banyak membantu. Tak perlu gunakan acuan donut. Buat bulat2, leperkan pastu tekapkan nozzle ditengah2nya. Kalau tak percaya, visit la blog akak ni. Akak ni memang businesswoman kuih-muih. Teruja tengok kuih2nya.

Saya sebenarnya tercari2 apakah makanan yang sesuai dijual disekolah, diwaktu balik. So, saya pun google resepi2 dalam internet yang mudah dan ringkas. Dalam seminggu tu, maybe boleh dipelbagaikan juadahnya. Isnin jual donut, selasa jual cupcake, rabu jual donut lagi...hehe..khamis cupcake lak..hehehe. Tak terlarat budak2 nanti..

proses mengembang..

dah siap goreng..

gebu..sedap!!
Ada banyak lagi donut yang saya goreng setengah masak tadi. Saya jadikan frozen. Plan nak decorate dengan coklat, jem, custard, etc. Hubby dengan anak pun suka makan. Makan tengah panas2, memang sedap!! Bak kata Muhammad.."shedapnyer mama mashak".


Resepi Donat Versi Zalin

500gm tepung gandum 
50gm gula pasir
50gm margerin
1 biji telur
1 1/2 sudu kecik yis kering (saya pakai mauripan..)
1 sudu kecik garam halus
1 sudu kecik baking powder
2 sudu kecik tepung susu (susu tepung anak umur 1 tahun pun ok...jgn susu Anlene)
250ml air suam (jangan panas sangat nanti yis mati..)

Cara-caranya:-

1.Bancuh air suam dengan gula...larutkan...pastu letak yis..biar sekejap (berbuih2)
2.Masukkan semua bahan dalam mixer...atau dalam bekas untuk yang nak uli pakai tangan
3.Kalau guna mixer uli 5 minit kelajuan sederhana..
4.Kalau guna tangan, lama sikit ye...sampai adunan tak melekat kat tangan
5.Tutup adunan...biar kembang selama 1 jam atau lebih...paling lama pun 3-4 jam...lama sangat nanti bau tapai pulak..
6.Adunan dah kembang baru la boleh dibulat-bulat macam kat tutorial tadi...

* Tabur sikit tepung kat dulang...kalau tak nanti melekat pulak donat tu dan susah nak angkat masa nak goreng nanti..
* Kalau adunan tu terlalu melekit (mungkin terlebih air atau telur besar sikit), renjis2 tepung sikit...kat tangan pun letak tepung...macam dalam gambar kat tutorial..donat tu ada tepung sikit2...banyak2 nanti keras pulak...
* Kalau dah goreng donat pastu rasa2 nak simpan lama, susun donat dalam bekas, lepastu bungkus pakai plastik wrap...jangan bagi masuk angin langsung...insyaAllah tahan lama lembutnya tu...

No comments:

Post a Comment